Новини
18.12.2017

Уряд розпочав впровадження системи управління ризиками в сфері державного нагляду (контролю)

Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України  ухвалено рішення, що сприятимуть переорієнтації системи державного  нагляду (контролю) на систему управління ризиками. Пропозиції, підготовлені експертами BRDO у партнерстві з Мінекономрозвитку та Державною регуляторною службою, впроваджують новий підхід, спрямований на перехід від практики покарань до переконання та запобігання ризикам.

Першим кроком у цьому напрямі стало прийняття сьогодні постанови щодо перегляду критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, якою вносяться зміни до 44 актів  Кабінету Міністрів України. Відтепер доброчесні підприємці витрачатимуть менше власних коштів на перевірки, а держава зменшить видатки бюджету на проведення перевірок.   

Рішення стимулюватиме бізнес до добровільного дотримання вимог законодавства, а перевіряючі органи до практики надання консультацій та роз’яснень суб’єктам господарювання.

Загалом, впровадження ризик-орієнтованого підходу передбачає декілька етапів та розраховано на строк до 2020 року, коли національна система управління ризиками має запрацювати повноцінно. 

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/12/REFORMA-INSPEKTSIJNOYI-SYSTEMY_A4_17.12.17.pdf”]