Новини
07.11.2018

Місцева влада подекуди ігнорує впровадження нових державних будівельних норм

Які ключові проблеми мають вирішувати державні будівельні норми, які існують механізми для ефективного впровадження нових ДБН та чого може вимагати громада у місцевої влади стосовно тиску на забудовників? Про це говорили сьогодні під час експертної дискусії «Лінія зелена, лінія блакитна: наскільки ефективні нові правила забудови?» Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Олена Шуляк, член правління BRDO та Андрій Рижиков, комерційний директор компанії UTG.

 – Враховуючи те, що з 1 вересня цього року діють нові Державні будівельні норми, які зокрема ввели: нові обмеження висотності (блакитні лінії), обмежили забудову «зелених зон» (зелені лінії), встановили правила зі щільності забудови тощо, – ми за правилами наближаємся до створення комфортних умов життя в населених пунктах. Але правила – це лише інструкції. Найважливіше – як саме ці інструкції діятимуть в реаліях, – зазначив Лев Парцхаладзе.

За словами Олени Шуляк, попередній аналіз, проведений експертами BRDO виявив, що на місцях місцева влада ще ігнорує нові вимоги і видає містобудівні умови та обмеження забудовникам без врахування нових норм.

-Це може припинити контроль громади – інструментарій відкритого доступу вже є. Саме знання норм «озброюють» громадськість при відстоюванні своїх законних прав на життя в комфортних населених пунктах. Контроль за наданням забудовникам місцевою владою умов та обмежень щодо майбутніх об’єктів нерухомості, – це перший і головний крок щодо уникнення як конфліктів у майбутньому, так і до комфортного міста або села для всіх. Нові норми – не є досконалими, але вже в такій редакції вони гарантують, що мешканцям, щоб пройти до оселі, не потрібно буде протискуватись поміж хаотично припаркованих машин, що у вікно ви не спостерігатимете за переміщенням жителів осель навпроти, що біля будь-якого будинку будуть дитячі майданчики та зелені сквери, – зазначила Олена Шуляк.