Новини
29.06.2023

10 ІТ-компаній України, що сплатили найбільше податку на прибуток

Протягом останніх років Офіс ефективного регулювання BRDO спільно з іншими ГО та підприємцями вимагали оприлюднити фінансову звітність підприємств у формі відкритих даних. Як результат, у березні 2023 року Державна служба статистики України нарешті опублікувала інформацію, подану компаніями за 2022 рік. Користуючись цими даними, команда сектору «IT&Telecom» BRDO підготувала огляд ситуації на українському ІТ-ринку.

До цього для аналогічних досліджень ми покладались на узагальнену інформацію, опитування та експертні оцінки. Оприлюднення фінзвітності дозволило BRDO детальніше проаналізувати галузь. Під час роботи над оглядом команда BRDO використовувала дані Державної служби статистики, агреговані аналітичним сервісом YouControl.

Які ІТ-компанії найбільше поповнили держбюджет податком на прибуток у 2022 році?

Найбільшим платником податку на прибуток стала найбільша сервісна компанія ТОВ «Епам Системз»: вони сплатили більше, ніж п’ять наступних разом узятих. На другому місці — глобальна сервісна компанія ТОВ «Глобаллоджик Україна», на третьому — продуктова ТОВ «Фінтех бенд».

Податок на прибуток складає 18%, проте не всі компанії сплачують саме стільки через особливості обліку. Наприклад, ТОВ «Перша студія девелопмент» – розробник відеогри World of Tanks – сплатив податок на прибуток за ефективною ставкою 23,6%. Українська сервісна компанія ТОВ «Софтсерв індустрія» – за ставкою 23,1%. Водночас є і компанії, які сплачують менше: ТОВ «Епам діджитал» і ТОВ «Метінвест діджитал» сплатили за ставками 1,2% і 1,3% відповідно.

Відмінність між номінальною ставкою податку на прибуток та ефективною ставкою може пояснюватись особливостями облікових політик компанії, наявністю податкових кредитів або зобов’язань, застосуванням особливих податкових режимів тощо.

У 2022 році для ІТ-компаній почав діяти особливий податковий режим в рамках резидентства Дія.City. Він дозволяє обрати особливі умови оподаткування податком на прибуток, а саме Податок на виведений капітал (ПНВК) за ставкою 9%. Скористатись цією можливістю компанії могли лише починаючи з другого кварталу 2022 року. За задумом, ПНВК має зменшити податкове навантаження на компанії.

Насправді, компанії, що стали резидентами Дія.City, по-різному змінили ефективну ставку оподаткування у 2022 році. Принаймні три українські продуктові компанії суттєво її зменшили: ТОВ «Фінтех бенд», «Уапром» і «Неткрекер». Водночас для інших резидентів вона не змінилась, а для деяких навіть збільшилась.

Цим матеріалом ми продовжуємо серію публікацій, присвячених огляду найбільших українських ІТ-компаній у 2022 році за обсягом чистого доходу. Повна версія документу, в якій надана інформація про топ-30 компаній, доступна за посиланням. Попередній матеріал серії – тут.