Новини
13.02.2024

10 млрд гривень – прогнозовий ефект реформи дерегуляції

Реформа дерегуляції дозволить українським підприємцям зекономити більше ₴10,2 млрд. Такий економічний ефект вдасться отримати за рахунок скасування та цифровізації інструментів державного регулювання економіки, рішення щодо яких вже ухвалила Міжвідомча робоча група з дерегуляції.

Суму заощаджень підрахували експерти Офісу ефективного регулювання BRDO, який долучився до роботи МРГ з дерегуляції в межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.

❓ Як ми рахували попередній прогнозовий економічний ефект дерегуляції для бізнесу?

Аналітики BRDO розглянули 5 основних ринків, яких стосуватимуться дерегуляційні ініціативи: агровиробництво, будівництво, ІТ та Телеком, енергетика та сфера Міністерства економіки України.

Для підрахунків застосовувався метод стандартних витрат бізнесу (М-тест) відповідно до Методики, затвердженої постановою КМУ № 308. 

Очікуваний обсяг заощаджень від дерегуляції розраховувався шляхом порівняння фінансових і часових витрат бізнесу на виконання чинних вимог регулювання і нових оптимізованих вимог. У випадку цифровізації інструмента держрегулювання, ми вираховували різницю між витратами бізнесу на проходження двох процедур – «паперової» та електронної.

Ми не враховували матеріальні витрати підприємців на безпосереднє виконання вимог регулювання. Розраховувалися виключно адміністративні витрати бізнесу – на отримання первинної інформації про вимоги регулювання, організацію їх виконання, розроблення та впровадження внутрішніх процедур тощо.

❓Підприємці яких галузей зекономлять найбільше?

  • Економічний ефект реформи дерегуляції становитиме:
  • для аграрного ринку – 8,5 млрд грн;
  • у сфері Мінекономіки – 1,4 млрд грн;
  • для ринку будівництва – 268,5 млн грн;
  • для енергетичного ринку – 32,7 млн грн;
  • для ринку ІТ та Телеком – 5 млн грн.

Скільки коштів вдасться заощадити за рахунок скасування застарілих інструментів держрегулювання, а скільки – завдяки цифровізації, а також яких ринкових сфер у першу чергу стосуватиметься економічний ефект дерегуляції, ми незабаром розповімо в наступних публікаціях.

Слідкуйте за новинами реформи на оновленому сайті ➡️ https://deregulation.me.gov.ua/

Підписуйтесь на дайджест дерегуляції ➡️ https://forms.gle/fSBrVmgDPSfaqV9n6

Нагадаємо, що за рік реформи дерегуляції Уряд переглянув 1323 інструменти регулювання роботи бізнесу. До Міжвідомчої робочої групи з питань дерегуляції (МРГ), створеної в січні 2023, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

BRDО долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю SMEPIS і не обовʼязково відображає думку Європейського Союзу.