Новини
25.01.2024

150 мільйонів доларів для України – стартує проєкт «Підтримка цифрової трансформації» (DTA)

Це п’ятирічна програма від USAID та UK Dev, спрямована на розширення цифрових можливостей України та створення стійких екосистем для безпечного і успішного майбутнього. 

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до консорціуму, що її реалізовуватиме.

Проєкт DTA має на меті досягнення трьох основних цілей: 

  1. економічне відновлення;
  2. прозорість у відбудові;
  3. належне врядування під час війни, що триває, та після її завершення.

❓Чому це важливо?

Наразі прямий збиток інфраструктури України внаслідок війни становить понад 150 мільярдів доларів, ця цифра буде збільшуватись. Країна зазнала значних втрат виробничого потенціалу: мільйони робочих місць зникли, логістичні шляхи для бізнесу перевантажені, а трудові ресурси продовжують скорочуватися, оскільки люди працездатного віку емігрують або йдуть на передову. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії Україна була світовим лідером у використанні цифрових технологій для сталого зростання та розвитку. Багато з цих державно-технічних інновацій були запроваджені для підвищення прозорості й ефективності та для боротьби з корупцією, але після 24 лютого 2022 року виявилися життєво важливими також для військових зусиль країни. Цифрові технології стануть ключовими для того, аби виграти не тільки війну, а й мир в Україні.

❓Якими будуть інструменти досягнення цілей DTA?

  • Підтримка інвестицій в цифрову економічну інфраструктуру. Програма допоможе спростити та зацифрувати процеси, пов’язані з експортною діяльністю, підтримати розвиток малого та середнього бізнесу, створити сприятливе бізнес-середовище в Україні.
  • Підтримка в реалізації ініціатив для цифрового управління відновленням та відбудовою. Проєкт також зміцнюватиме екосистему електронних закупівель, щоб посилити нагляд за використанням коштів та сприяти доброчесності та підзвітності.
  • Покращення доступності і зручності використання відкритих даних у боротьбі з корупцією. Підтримка розвитку екосистеми Дія з метою пришвидшення впровадження нових електронних послуг для громадян і бізнесу. Покращення цифрової грамотності, забезпечення рівного доступу та сприяння залученості громадянського суспільства у процеси цифрової трансформації.

Реформи DTA спрямовані на створення інклюзивної, прозорої та ефективної цифрової екосистеми, стимулювання економічного зростання, удосконалення адміністративної ефективності та розвиток відносин між громадянами та Урядом в Україні.

Проєкт DTA виконується досвідченим консорціумом на чолі з Фондом Євразія. До складу консорціума входять: Офіс ефективного регулювання BRDO, Фонд Східна Європа, Інститут аналітики та адвокації, Київська школа економіки, Open Contracting Partnership, SocialBoost, Трансперенсі Інтернешнл Україна та Women in Digital Transformation. Для досягнення результатів DTA співпрацюватиме з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерством економіки та іншими органами влади, а також із бізнесом, технологічними компаніями, місцевою владою, громадськими організаціями, освітніми інституціями та громадянами України. 

Більше дізнатись про проєкт можна за посиланням ▶️ https://www.eurasia.org/project/digital-transformation-activity-ua/