Новини
12.02.2016

BRDO працює над законопроектом щодо спрощення процедури викупу земельної ділянки або отримання її в оренду

BRDO пропонує спростити процедуру викупу земельної ділянки або отримання її в оренду та зменшити терміни оформлення. На цьому наголосила Олена Шуляк, керівник напряму «Будівництво» BRDO під час бізнес-сніданку  Ukrainian Building Community«Земля та воля: актуальні питання».

За її словами, опитування бізнесу показало, що  земельні питання є одними з найбільш нагальних. Оскільки зараз порядок купівлі або отримання земельної ділянки з комунальної власності є досить  непрозорим, вартісним та бюрократичним.

Ця процедура, за оцінками експертів BRDO, займає близько 9 місяців, а подеколи і 2-3 роки. За цей час підприємцям доводиться  оформити  близько 55 документів та зустрітись з посадовими особами та  землевпорядником  десь 17 разів.
покупка земли

Олена Шуляк вважає, що спрощення цієї процедури, відповідно до пропозицій офісу,  дозволить скоротити час на оформлення до 2,5 місяців.

Для цього слід діяти у два етапи. Перший передбачає внесення точкових змін до земельного законодавства, які можна провести швидко, протягом одного-двох місяців і досить безболісно для всіх учасників процедури (як органів державної влади, так і представників бізнесу). А другий  розробка і впровадження комплексних змін, на проведення яких потрібно не менше 1 року.

Експерти BRDO взяли участь у розробці законопроекту, який дозволяє скоротити процедуру отримання земельної ділянки із земель комунальної власності.

Зокрема, у законопроекті дозволяється безкоштовно та власноруч зробити копіювання з картографічного матеріалу, яке подається для отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відводу землі.

Також  пропонується зробити факультативною умовою дозвіл щодо відведення земельної ділянки. Суб’єкт господарської діяльності зможе, за бажанням, розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та подати його на затвердження

Окрім цього пропонується скасувати дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки при його продажу, яка є суто зайвим дозвільним документом.

«Сподіваємося, що за наявності достатньої політичної волі в найближчому майбутньому вдасться викорінити бюрократію в земельній сфері», – зазначила  Олена Шуляк.