Новини
06.02.2023

Чому потрібен законопроєкт 7198 про компенсацію за пошкоджене чи знищене житло?

Законопроєкт № 7198 створює механізм компенсації для українців, чия нерухомість була пошкоджена чи знищена внаслідок військової агресії РФ проти України. Він дозволить отримати допомогу з державного бюджету тим, чиє житло було знищено.  У розробці документа брали участь фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO. 

Важливо, що цей законопроєкт – проміжна ланка між забезпеченням постраждалих українців житлом і повноцінною компенсацією, яку має заплатити РФ за всю нанесену шкоду Україні і її громадянам. Адже наразі РФ не виплачує репарації, а бюджет України не може покрити усі потреби у компенсації усієї шкоди, нанесеної росією. Ті ж українці, які вирішать почекати і не скористатися компенсацією за зруйноване житло, яку запроваджуватиме законопроєкт 7198, матимуть змогу отримати кошти після перемоги України із репарацій, що виплачуватиме РФ. 

Як можна буде отримати компенсацію за знищене житло? 

Питання надання чи ненадання компенсації вирішуватиме Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, яка створюється виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, військовою або військово-цивільною адміністрацією населеного пункту. 

Заява про надання компенсації за знищене житло може бути подана до Комісії двома способами:  

  • в електронній формі – засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;  
  • у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення або нотаріуса. 

Працюватимуть виїзні пункти прийому заяв, щоб забезпечити можливість подання заяв для усіх власників пошкодженої чи знищеної нерухомості. Такі пункти створюватимуться ЦНАПами й органами соцзахисту населення. 

Заяви про надання компенсації за знищене житло можуть подаватися під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований (розташовувався) знищений об’єкт нерухомого майна. 

Так, компенсація може бути надана у двох варіантах: 

  1. грошова – у такому випадку заявник отримує грошові кошти на рахунок із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку; 
  2. фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката. Такий житловий сертифікат виготовляється в електронній формі з використанням Реєстру пошкодженого та знищеного майна. 

Компенсація за знищений будинок садибного типу, садовий або дачний будинок, об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки) надається за вибором отримувача компенсації одним із вищезазначених способів.

Пошук та вибір квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому) здійснюється отримувачем компенсації самостійно. При цьому, такий вибір можливий на території будь-якої територіальної громади України, крім:  

  • тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, визначеної відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»;  
  • територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій.   

Може статися, що ціна нового об’єкта нерухомості, фінансування придбання (інвестування/фінансування їх будівництва) якого здійснюється з використанням житлового сертифіката, буде нижчою за суму грошової компенсації, зазначеної у сертифікаті. У такому випадку відомості про це обліковуються в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна, а недоотримана сума компенсації буде виплачена заявнику за рахунок коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків, спричинених внаслідок збройної агресії РФ проти України, у порядку, визначеному законом. 

Компенсація буде розраховуватися за формулою та коефіцієнтами з урахуванням середніх показників вартості житла залежно від його типу. Відповідно, вартість буде усередненою. 

Як можна буде отримати компенсацію за пошкоджене житло? 

Компенсація за пошкоджене житло надаватиметься шляхом виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення (у тому числі розроблення проектної документації на будівництво, проведення її експертизи, виконання будівельних робіт) та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт. Порядок отримання такої компенсації визначатиметься Урядом.  

Також передбачена компенсація за пошкоджене чи знищене житло, недобудоване до початку війни, – за умови, що в об’єкті будівництва із таким житлом були зведені тримальні та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів) та щодо такого об’єкта отримане право на виконання будівельних робіт. 

Крім того, законом передбачена компенсація за об’єкти, пошкоджені або знищені внаслідок обставин, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (замінування, розмінування тощо), після припинення або скасування воєнного стану. У такому разі заява про надання компенсації за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна подається до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації протягом трьох років з дати припинення або скасування воєнного стану на території, на якій розташований (розташовувався) пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. 

Закон спрямований на створення законодавчого підґрунтя для якомога швидшого отримання громадянами компенсації за деякі види нерухомого майна, не чекаючи рішень міжнародних судів щодо репарацій від росії, оскільки такі процеси можуть затягнутися на роки. При цьому не виключається подальше поширення компенсації для інших категорій осіб або інші види нерухомого майна у разі наявності фінансової можливості. Отримання компенсації відповідно до ухваленого закону є правом, а не обов’язком громадянина.  

Важливим у законопроєкті є те, що кошти, виділені на компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло, працюватимуть на економіку України. Це стане можливим завдяки тому, що українці, які втратили і потребують житла, зможуть використати сертифікат для отримання житла на вторинному ринку або ж для фінансування будівництва нового житла чи окремі будівельні матеріали чи послуги за аналогією з єПідтримкою.

Під час впровадження механізму компенсацій необхідно також врахувати:

  • можливість збудувати приватний будинок на власній ділянці, якщо було зруйновано квартиру;
  • можливість збудувати приватний будинок самостійно;
  • інфляцію;
  • необхідність врегулювання діяльності комісій, що ухвалюватимуть рішення щодо компенсації, забезпечити прозорість та підзвітність;
  • потребу забезпечити належну комунікацію цього рішення.

Закликаємо народних обранців ухвалити цей закон якнайшвидше.