Чому в Україні досі немає касових апаратів у смартфонах?

Касові апарати у смартфонах, електронні чеки та реєстрація РРО всього за день. Цих новацій та спрощення процедур у сфері розрахунково-касових операцій 100 тис. підприємців чекають вже давно. Проте жодна з ініціатив, ухвалених декілька місяців тому, так і не запрацювала.

Що саме не спрацювало?
У червні цього року було ухвалено рішення про запровадження пілотного проекту з експлуатації новітніх моделей реєстрації розрахункових операцій. Іншими словами – касовий апарат у смартфоні. Але втілити експеримент у життя поки не вдалось.

Більш того. Досі так і не було ухвалено пакет змін до 547 наказу Мінфіну, які могли б кардинально розв’язати наболілі проблеми бізнесу. Наприклад, підклеювання звітів у книгу ОРО та власне автоматизовану процедуру реєстрації РРО зі скороченням переліку підтверджувальних документів при реєстрації.

Вчора в черговий раз було перепідписано проект змін до 547 наказу Мінфіну для повторного погодження з ДФС. Цього разу з правками по відтермінуванню норм його впровадженні через неготовність з боку фіскальної служби реалізувати автоматизовані процедури реєстрації РРО.

Одна з причин — відсутність порядків ведення реєстру центрів сервісного обслуговування та реєстру екземплярів РРО, створення яких передбачалось постановою КМУ, ухваленою понад 3 місяців тому. Прикро, що саме через це ДФС відтермінує проект, адже ці всі дані у них вже десятки років обробляються у внутрішніх ІТ системах.

BRDO є частиною цього процесу, оскільки входить до вищезгаданої робочої групи. Ми хочемо загострити увагу посадовців на неприпустимості затягування схвалення проекту змін до 547 наказу Мінфіну та імплементації електронного РРО. Вже завтра засідання Міжвідомчої групи, і ми дуже сподіваємось, що на ній будуть прийняті відповідні рішення, які так давно очікує бізнес.