BRDO проаналізував виконання коаліційної угоди як документу державної політики

500 зобов’язань, 17 розділів, 77 сторінок. Все це  – Угода про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна», яку підписали у 2014 році у Верховній Раді. Це був історичний момент, адже вперше в історії незалежної Україна Рада взяла на себе низку зобов’язань.

Що змінилось за ці п’ять років, який прогрес України в задекларованих реформах та чи стало краще бізнесу через дерегуляційні процеси?

Ми провели нашу оцінку відповідності заявлених позицій в Угоді, адже термін повноважень чинного парламенту сплинув більш ніж на 90% і ймовірність прийняття більшості законопроектів, в тому числі ініційованих нами, невелика і варто переглядати низку позицій.

Отож, в рамках аналізу угоди крім очевидних оцінок «так» та «ні», ми також присвоювали значення «частково» та «процесі». «Так» означає повне виконання зобов’язання принаймні самим парламентом (якщо пункт не включав імплементацію).

«Ні» означає невиконання та відсутність перспективних спроб (наприклад, відкликані законопроекти).

«Частково» означає, що виконана лише одна з декількох компонент пункту, або лише для певного кола випадків.

«В процесі» означає, що робота дійсно йде (існує законопроект, включений до порядку денного поточної сесії).

Загалом, більше половини пунктів виконані повністю (переважно) або хоча б частково. Ще майже одна п’ята частина пунктів в процесі виконання, тож в деяких з них все ще є шанси. Нарешті, зовсім не виконано (і навряд чи буде до кінця повноважень поточного скликання) — трохи більше четвертини.

І так, ТОП-10 «перемог»:

Сфера Зобов’язання
Оновлення влади та антикорупційна реформа Запуск роботи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)
Запровадження стандартів «відкритих даних»
Децентралізація Належне ресурсне забезпечення місцевого самоврядування
Реформа публічної адміністрації Запровадження системи електронних державних закупівель (Prozorro)
Модернізація механізму приватизації
Вдосконалення корпоративного управління на державних підприємствах
Реформа фінансового сектору Лібералізація валютного регулювання та валютного контролю
Реформа енергетики та енергонезалежність Відокремлення транспортування та розподілу природного газу від інших видів діяльності
Зміна функціонування ринку електричної енергії
Реформа системи охорони здоров’я Забезпечення реалізації принципу вільного вибору лікаря пацієнтом

 

Далі ситуація складніша. З топових законодавчих новацій більш-менш нормально реалізуються лише дві — «Прозорро» та відкриті дані. Робота НАБУ, приватизація, корпоративне управління на держпідприємтсвах та анбандлінг «Нафтогазу» гальмується на рівні виконання. Медична реформа відбулася не так давно та ще не набрала обертів. Валютна лібералізація набрала чинності зовсім нещодавно, а запуск нової моделі ринку електричної енергії взагалі ще попереду.

Провальним стало і покращення умов ведення бізнесу в Україні на законодавчому рівні (за напрямами рейтингу Doing Business). Відповідний законопроект, розроблений нами так і не був внесений до зали.

ТОП-10 «зрад»

Сфера Зобов’язання
Реформа виборчого законодавства Запровадження пропорційної виборчої системи виборів до Верховної Ради (скасування мажоритарної складової)
Децентралізація Надання органам місцевого самоврядування базового рівня реальних повноважень
Регуляторна політика Покращення умов ведення бізнесу в Україні (за напрямами рейтингу Doing Business)
Ухвалення нового Трудового кодексу
Реформа фінансового сектору Посилення якості регулювання фінансового сектору з метою більш зваженого консолідованого пруденційного нагляду
Реформа сільського господарства Завершення інвентаризації та розмежування земель сільськогосподарського призначення (підготовка до відміни мораторію)
Реформа енергетики та енергонезалежність Кодифікація нормативно-правової бази у сфері надрокористування
Інфраструктура та транспорт Відокремлення інфраструктури залізниці та локомотивів від перевезень («анбандлінг» Укрзалізниці)
Реформа системи управління довкіллям Впровадження принципу «забруднювач платить» та розширеної відповідальності виробника
Реформа системи національної безпеки Нова редакція закону «Про службу безпеки України»

 

 

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2019/05/ANALIZ-KOALITSIJNOYI-UGODY.pdf”]