Новини
13.10.2023

Декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов – відтепер в електронній формі

Сьогодні Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі». Ця постанова запроваджує механізм декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі.

Що змінюється?

  • процес надання публічних послуг та процеси збору із паперових стають цифровими, а відповідно – прозорішими й доступнішими;
  • інформація, що була отримана або створена в результаті декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі, також стає доступнішою – адже її накопичення, обробка, аналіз, зберігання, оновлення і відображення також відбуватимуться у цифровому форматі;
  • завдяки цифровізації процесів створюється дієвий інструмент ідентифікації та простежуваності

Зазначені процеси будуть здійснюватися з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства.

Затвердження постанови сприятиме зручності у виконанні обов’язків суб’єктами господарювання щодо:

  • декларування права на промислове рибальство;
  • декларування права на дослідний вилов;
  • отримання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) (для здійснення промислового рибальства, дослідного вилову).

Протягом реалізації експериментального проєкту подавати декларації можна буде щороку до 1 листопада дистанційно в електронній формі та безоплатно з використанням одного із компонентів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства.

Окрім цього, завдяки запровадженню таких електронних декларацій субʼєкти господарювання отримають можливість в подальшому брати участь в аукціонах з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів та отримати дозвіл на спеціальне використання водних біоресурсів. З іншого боку, державні органи отримують дієвий інструмент визначення кількості потенційних користувачів водних біоресурсів та їхнього матеріально-технічного забезпечення.

Дякуємо Уряду за ухвалення безпрецедентного для українського рибного господарства документу та очікуємо на його успішну реалізацію.

Проєкт постанови розробили фахівці Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державного агентства меліорації та рибного господарства України Офісом ефективного регулювання BRDO, а також представниками наукових кіл та громадських організацій.