Новини
31.03.2023

Дерегуляція у сферах освіти й культури – пропонується скасувати чи осучаснити низку регуляторних інструментів

На черговому засіданні Міжвідомча робоча група з дерегуляції (далі – МРГ з дерегуляції) розглянула та рекомендувала скасувати або осучаснити низку інструментів держрегулювання у сферах компетенцій міністерств освіти, культури та інформполітики, молоді та спорту, а також Держкіно.

Серед перелічених установ Держкіно лідирує у кількості застарілих чи неактуальних інструментів державного регулювання – МРГ з дерегуляції запропонувала скасувати 40% таких інструментів. Далі йде Міносвіти – 38% інструментів, а ось у сфері компетенції Мінкульту рекомендується скасувати всього 14% інструментів. Справа в тому, що велика кількість інструментів Міністерства культури та інформаційної політики стосується захисту культурної та історичної спадщини українського народу, а тому не підлягає скасуванню.

Серед рекомендованих до скасування інструментів, зокрема:

  • зі сфери Міносвіти: ліцензія на провадження освітньої діяльності у сфері позашкільної освіти; дозвіл на утворення територіально відокремленого структурного підрозділу іноземного закладу вищої освіти; свідоцтво про державну реєстрацію технологічного парку; свідоцтво про державну реєстрацію проекту технологічного парку.
  • зі сфери Мінкультури: дозвіл на застосування металошукачів чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології на об’єктах культурної спадщини.

Щодо чинних інструментів держрегулювання зі сфери компетенції Мінмолодьспорту, то вони будуть осучаснені й оптимізовані. Оптимізації також підлягають всі інші інструменти Держкіно, Міносвіти, Мінкультури, що не скасовуються, – вони будуть оцифровані чи спрощені.

МРГ з дерегуляції очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.