Новини
21.09.2023

Дія.Engine – інструмент для створення і керування реєстрами – презентований у Мінцифрі

Українці вже звикли отримувати держпослуги онлайн, швидко та сучасно, зокрема через Дію. Кожен такий сервіс уможливлюють державні реєстри, саме вони становлять основу цифрової держави.

Донедавна значна частина з 400 українських державних реєстрів лишалася технологічно застарілою, вразливою до кібератак, чи взагалі зберігалася на папері. Нарешті Україна готова вирішити цю проблему системно.

Що таке Платформа реєстрів?

Днями було презентовано платформу Дія.Engine, продукт спільної роботи Мінцифри, Держспецзв’язку та ДП «Українські спеціальні системи», створений на базі Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів.

Це інструмент, який дасть державним органам змогу створювати реєстри та керувати ними.

Вартість розробки реєстру на цій платформі вдвічі нижча, порівняно зі звичайною. Строк розробки — у два-три рази коротший.

Хто вже працює з Платформою реєстрів?

Зараз уже 20 міністерств та ЦОВВ використовують Дія.Engine для створення більш ніж 50 реєстрів і понад 100 державних послуг.

Під час презентації про можливості нової платформи розповіли віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, заступник Міністра цифрової трансформації Валерія Іонан, керівниця проєктів цифровізації від німецької урядової компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Юлія Шапперт, Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, президент Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Про досвід використання Платформи командою Офісу ефективного регулювання BRDO, успішні кейси та загальні враження від інструмента розповів виконавчий директор BRDO Олексій Дорогань.

Які проєкти BRDO реалізовує на Платформі реєстрів?

  • єДозвіл – система з 14 об’єднаних реєстрів, що належить Мінекономіки. Використовується бізнесом для отримання ліцензій та дозволів, подання скарг і декларацій.
  • Освітні реєстри – екосистема з більш ніж 9 реєстрів, що належить МОН та використовується в роботі директорами навчальних закладів, викладачами та вихователями.
  • Реєстр домашніх тварин – державний реєстр Міністерства аграрної політики і продовольства, яким користуються державні та приватні ветеринарні клініки, а також ветеринари, які працюють як ФОПи.

Загалом BRDO має досвід реалізації 5+ проєктів на базі Платформи. Деякі з них складаються з 2+ реєстрів в межах однієї системи, деякі вимагають комплексних рішень (створення публічних вебсайтів для незареєстрованих користувачів, розгалуженої рольової моделі користувачів тощо).

«Маємо широкий бекграунд використання даного інструмента, тож можемо впевнено вказати на його переваги, – зазначив Олексій. – Це уніфікований lowcode-підхід до розробки програмного забезпечення; вбудований інструмент інтеграцій; багаторівнева система підтримки та уніфікований підхід до безпеки; зручні інструменти для побудови форм та бізнес-процесів тощо. Впевнений, що активне використання Дія.Engine дозволить будувати в Україні справді цифрову державу прискореними темпами».

За вагомий внесок в розвиток проєктів на Дія.Engine BRDO в рамках презентації платформи було нагороджено подякою.

Платформу реєстрів було створено за підтримки Європейського союзу в рамках проєкту EU4DigitalUA, Фонд Східна Європа, GIZ Ukraine й уряду Німеччини.