Doing Business 2017: Україна залишиться в сьомому десятку рейтингу – Олексій Гончарук

Таку тезу Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук озвучив під час прес-конференції “Doing Business 2017: підсумки сезону реформ”. Наразі Україна посідає 83 місце із 189 країн у цьому рейтингу.

“За попередніми оцінками наша позиція в поточному рейтингу зростає на 10-13 позицій, за рік було розроблено та прийнято низку нормативно-правових актів, які це забезпечать. Так, вдалося врегулювати питання захисту прав міноритарних акціонерів. Зміни відбулися в сфері реєстрації прав власності. Прогрес є і в інших сферах. Наприклад, наказом Мінекономрозвитку скасована обов’язкова сертифікація автозапчастин. Серед головних досягнень – зменшення ставки та скорочення часу на адміністрування Єдиного соціального внеску”, – зауважив Олексій Гончарук та додав, що попри це Україна залишиться в сьомому десятку рейтингу.

Голова Офісу також зазначив, що просування в рейтингу не може бути самоціллю, але рейтинг є своєрідним маркером проведення реформ з метою підвищення інвестиційної привабливості країни на мапі світової економіки.

«Очікувати швидкого росту умов для формування більш комфортного бізнес-клімату в наших реаліях було марно. Адже понад 20 законопроектів, розроблених на виконання Плану дій Уряду щодо поліпшення позицій України в рейтингу так і залишились проектами», – акцентував Голова BRDO.

Гончарук пояснив, що за умови надання цим питанням належної уваги в парламенті ефект міг би бути набагато більшим – біля 10 ключових позицій рейтингу, які «коштують» приблизно 600-700 мільйонів доларів можливих інвестицій.

«Мінекономрозвитку разом з BRDO розробили Дорожню карту на два роки, яка складається з 43 кроків для досягнення Україною ТОП-20 рейтингу Doing Business. На виконання частини цих пунктів вже напрацьовано чимало законопроектів. Зокрема, 13 законопроектів зареєстровано у Верховній Раді, ще частина – на реєстрації. Цей рік ми провели дуже плідно і зробили величезну підготовчу роботу для того, щоб виконати згадану Дорожню карту. Вона має на меті поліпшити бізнес-клімат в країні та вирішити болючі питання українського бізнесу. Рейтинг Doing Business – це зручний вимірювач змін як для українців, так і для міжнародних партнерів. Ми оптимістично дивимось в майбутнє і сподіваємось, що взаємодія з Радою цього року буде більш ефективною», – сказав проектний менеджер реформи Дерегуляція Дмитро Романович.

Загалом, учасники прес-конференції наголосили, що часу на прийняття законів, які можуть кардинально поліпшити регуляторне поле та позиції України в рейтингу 2017 року вже немає. Але є ще 4 місяці для співпраці з експертами Світового Банку на етапі анкетування та адаптації прийнятих ініціатив.

“Doing Business є фактично однією з небагатьох стабільних та вимірюваних «картинок» майбутнього. Сподіваюсь, що уряд і парламент консолідують зусилля для того, щоб збільшити темпи впровадження кращих регуляторних практик та наступного року здійснити рейтинговий стрибок. Всю необхідну підготовчу роботу для цього уже зроблено”, – наголосив Олексій Гончарук.

Він також додав, що з метою пояснення важливості кожної законодавчої ініціативи BRDO  створив спеціальний інформаційний ресурс, де кожен може проаналізувати можливості для розвитку української економіки та позицій рейтингу – http://db.brdo.com.ua/.