Новини
04.04.2016

Експерт BRDO взяв участь у роботі Інвестиційного форуму з розвитку морських торгових портів України

Питанням розвитку інвестиційного потенціалу моретранспортного комплексу України та проектам реалізації інноваційних термінальних проектів в галузі був присвячений Інвестиційний форум “Перспективи розвитку морських торгових портів України”, який проходив 1 квітня 2016 року в Одесі. Форум був організований групою компаній “Fleiman Group” спільно з Комінтернівською райдержадміністрацією Одеської області. Модератором форуму виступив експерт Офісу ефективного регулювання BRDO, керівник напрямку Rolling Review Олексій Дорогань.

Під час роботи форуму представники державних органів влади, міжнародних організацій, українських компаній, інвестори з України, Франції, Туреччини та Азербайджану отримали можливість відкрито та професійно обговорити проблеми портової галузі, шляхи підвищення експортно-імпортного потенціалу країни як сучасного транспортного європейського хабу на Чорному морі. Значну увагу було приділено презентаціям можливостей українських портів з метою залучення інвесторів, як вітчизняних, так і міжнародних, до розвитку моретранспортного комплексу України.

Форум відкривав губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі. У роботі форуму також взяли участь голова Комінтернівської райдержадміністрації Дмитро Наталуха, представники ЄБРР, Американської торгової палати, керівники портів, представники інвестиційних, фінансових, логістичних, консалтингових та інвестиційних міжнародних та українських компаній.

На форумі було презентовано комплексний проект зернового експортного терміналу від однієї з найбільших турецьких корпорацій. На переконання авторів проекту, яке вони озвучили під час презентації, такий проект здатен значно підвищити рівень експорту муки та зернової продукції з України в більшість регіонів планети.

“Транспортний сектор — один з пріоритетів в роботі BRDO. Саме тому наша команда постійно відслідковує всі тренди в основних сегментах цієї галузі. Ми намагаємося отримувати інформацію про стан речей та перспективи безпосередньо від практиків: профільних держслужбовців, бізнесменів, інвесторів. Участь в таких заходах дозволяє нам постійно тримати “руку на пульсі” і ефективно опрацьовувати задачі для реформування державної регуляторної політики. Тільки з використанням зворотнього зв’язку від бізнесу можливо створити регулювання нової якості ”, – зазначив Олексій Дорогань.

Експерти групи EBA (Enabling the Business of Agriculture) Всесвітнього банку проаналізували вплив основних факторів на ведення підприємницької діяльності в АПК в 40 країнах. З 6-ти основних проаналізованих індексів за 4-ма показниками (загального рівня розвитку ринку сільськогосподарської продукції, насіння, добрива, та наявної техніки) Україна демонструє рівень значно вище середньоринкового потенціалу. І лише за фінансуванням та логістикою — нижче. Згідно зі звітом, поліпшення рейтингу країни буде пов’язане зі змінами в тих сферах, в яких рейтинг EBA України знаходиться нижче середнього рівня — агрофінанси, транспорт і логістика.

За оцінками Адміністрації морських портів (АМПУ), на даний момент в морських торгових портах України наявні потужності для перевалки 42 млн. тон зернових на рік (без урахування портів тимчасово окупованого Криму). Протягом останніх декількох років зерновий експорт з України демонструє позитивну динаміку. Така картина підтверджує перспективність проектів для перевалки зерна в портах та високу інвестиційну привабливість галузі.