Новини
25.03.2016

Експерт: падіння обсягів будівництва в Україні є наслідком неефективного державного регулювання

Вдосконалення регуляторної політики в секторі будівництва стало темою обговорення під час дискусійної панелі LIGA:HUB «Державна регуляція в будівельній галузі», яку 23 березня на площадці «INTERBUILDEXPO-2016» організувала компанія «ЛІГА: Закон». Офіс ефективного регулювання на дискусії представляла керівник напрямку «Будівництво» Офісу ефективного регулювання BRDO Олена Шуляк.

В обговоренні  проблемних питань регулювання будівельної галузі взяли участь заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Петро Сабашук, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Максим Малашкін, голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна, представники бізнесу та експерти.

Як зазначила Олена Шуляк, правила в секторі будівництва врегульовані 1 683 нормативно-правовими актами (42 закони, 336 постанов КМУ). При цьому 158 з них прийняті ще за часів СРСР. Одним з наслідків неефективної державної політики щодо регулювання в будівництві експерт BRDO назвала падіння обсягів будівництва в Україні.

Наприклад, у своїй доповіді Олена Шуляк відмітила, що за 24 роки внесок будівельної галузі в структуру ВВП України скоротився в 4 рази (з 8% до майже 2%), а кількість офіційно зареєстрованих робочих місць – скоротилася за цей період в 2,5 рази (з майже 680 до 278 тисяч). Експерт окремо виділила той факт, що Україна входить до ТОП-15 країн за вартістю дозволів на будівництво.

Проаналізувавши конкретний будівельний кейс в місті Києві, керівник напрямку «Будівництво» BRDO продемонструвала окремі випадки надмірного або неефективного застосування регуляторного інструментарію в галузі та наслідки такого регулювання. Олена Шуляк детально проаналізувала всі стадії будівництва і зазначила, що в Києві відведення земельної ділянки вимагає 17 контактів із посадовими особами та 55 окремих паперових документів. А Вся процедура триває 2-3 роки. А підключення будівлі до електричних мереж в Україні може тривати до 277 днів.

«Ситуація, яка склалася в сфері регулювання будівництва, абсолютно не сприяє розвитку сектору. Суперечливі нормативні акти, відсутність гарантій інвестору, нечіткі законодавчі правила – це фактори, які не лише стримують розвиток будівництва в Україні, а й не дають можливості стимулювати й інші галузі. Не варто ніколи забувати, що саме будівельна галузь забезпечує замовленнями щонайменше 30 суміжних. А це не лише сотні тисяч робочих місць, а й мільярдні надходження до бюджету», – підсумувала Олена Шуляк.

Зміни до регуляторної політики в будівельній галузі повинні стати одним з головних питань нормотворчої роботи найближчим часом. У цьому державні діячі, які брали участь у дискусійній панелі, запевнили експертне та професійне середовище. Офіс ефективного регулювання закликає представників бізнесу та громадськість долучатись до цього процесу та надсилати свої пропозиції на [email protected]. Усі пропозиції та зауваження, що надходитимуть на адресу Офісу ефективного регулювання BRDO, будуть враховані при підготовці висновків.