Експерти BRDO проаналізували концепцію реформування процесу приєднання до електромереж

Нещодавно Офіс простих рішень та результатів представив концепцію реформи процесу приєднання до електромереж. Наші експерти проаналізували цей документ і підготували конкретні зауваження та пропозиції.

Виконавчий директор BRDO Олексій Дорогань та керівник сектору “Енергетика” Антон Зоркін взяли участь в обговоренні концепції разом із колегами з Верховної Ради України, Міністерства економіки, Міністерства енергетики, Офісу реформ КМУ, НКРЕКП, ДТЕК.

На сьогодні приєднання до електромереж є надзвичайно тривалим та забюрократизованим процесом, що відлякує інвесторів та стримує економічний розвиток країни, а отже, потребує змін.

Реформа приєднання електроустановок замовників до електромереж передбачає зменшення бюрократії у процесі, відкриття доступу до вихідних даних, а також застосування принципу мовчазної згоди на етапі землевідведення. Реалізація цих принципів дозволить значно пришвидшити процес приєднання. 

Втім, деякі механізми, запропоновані колегами, або уже реалізовані в законодавстві, що регулює сферу будівництва та землекористування, або не враховують положення чинних нормативно-правових актів, або взагалі є неможливими для впровадження. Після зустрічі  BRDO надіслав колегам коментарі до презентованої концепції реформи, в яких не тільки вказано на недоліки документу, але і надано конкретні пропозиції стосовно удосконалення згаданої концепції.

Сподіваємось, що пропозиції, надані експертами BRDO, будуть враховані в концепції реформи процесу приєднання до електромереж, а отримання доступу до електромереж перестане бути тягарем для бізнесу. 

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2020/09/UPD_Komentari_do_prezentatsii-_Ofisu_prostyh_rishen_ta_rezultativ-1.pdf”]