Експерти BRDO розробили трирівневу організаційно-економічну модель реформування управління меліоративними системами України

Через відсутність ефективної системи управління держава не володіє повноцінною, уніфікованою інформацією про меліоративні системи в державі.

Чітко не визначено, на балансі яких установ перебувають такі системи, чи оформлені на них правовстановлюючі документи, чи зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяження на окремі елементи інфраструктури. Також відсутня повноцінна, уніфікована інформація щодо кількості загальнодержавних, міжгосподарських та внутрішньогосподарських меліоративних систем.

Експерти сектору “Сільське господарство” Офісу ефективного регулювання BRDO провели дослідження системи зрошення та дренажу та розробили трирівневу організаційно-економічну модель реформування управління меліоративними системами України. Нею запропоновані усі можливі способи реформування функціонування меліоративних систем, передбачені законодавством України. 

Серед першочергових кроків:

  1. Повна інвентаризація наявної інженерної меліоративної інфраструктури та внесення даних інвентаризації у Публічну кадастрову карту України та Державний водний кадастр. Створення інфраструктури геопросторових даних.
  2. Затвердження Урядом переліку загальнодержавних меліоративних систем.
  3. Створення єдиної електронної бази моніторингу зрошувальних та осушувальних земель у відкритому доступі.
  4. Визначення/зміна права власності (державна, комунальна, приватна) та створення можливості реєстрації права власності на меліоративну систему як об’єкт нерухомості.
  5. Забезпечення безперервного моніторингу стану систем зрошення та дренажу

Експерти BRDO пропонують розробити окремий законопроект “Про особливості управління об’єктами державної власності у сфері функціонування меліоративних систем” зі створенням окремого державного підприємства з особливими законодавчими умовами.

Це дозволить відновити цілісність систем зрошення та дренажу, зупинити скорочення поливних площ та спростити/удосконалити процедури будівництва/реконструкції нових систем. Завдяки законопроекту держава отримає можливості для залучення інвестиції та гнучкість в управлінні. 

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2020/09/MODELI_REFORMUVANNYA_UPRAVLINNYA_MELIORATYVNYMY_SYSTEMAMY_UKRAI-NY-1.pdf”]