Новини
27.01.2023

Як запобігти відмиванню коштів і забезпечити прозорість? Подкаст про фінансові питання майбутньої відбудови України

Побудувати інфраструктуру для боротьби з відмиванням грошей — наразі ключове завдання для нашої держави, необхідне і для перемоги України, і для того, аби відбулась її відбудова. Чому це питання є аж настільки принциповим?

Фінансові питання відновлення України, механізми запобігання відмиванню коштів, а також забезпечення прозорості днями обговорили Том Кітінг, директор Центру досліджень фінансової злочинності і безпеки Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень, та виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Дорогань. Ось лише деякі з тез їхньої розмови:

🔹 Коли почнеться процес масштабних інвестицій у відбудову, лунатимуть заклики переконатися, що фінансова система країни є ефективною для недопущення незаконних дій. Держава має готуватися до цього прямо зараз, щоб, коли настане час, Україна могла сказати: у нас є ефективна система фінансового моніторингу, кошти не можна вкрасти та перенаправити через банківську систему для інвестування, наприклад, у власність у Лондоні чи нерухомість у Маямі.

🔹 У світі боротьби з фінансовою злочинністю є багато опору змінам. Загалом, коли прогрес відбувається, він відбувається повільно, чи то в банках, чи то в урядовій сфері. Це зазвичай невеликі зміни. У випадку України є можливість змін з першого дня, щоб створити абсолютно нову систему, у якої решта світу могла би повчитися. 

🔹 Забезпечення банкам доступу до всієї інформації, яка їм потрібна для ухвалення рішення щодо підозрілих транзакцій — одна з ключових запорук прозорості фінансової системи. Як тільки гроші виводяться з країни, повернути їх майже неможливо. Отже, убезпечення того першого етапу, коли корупційні гроші через якийсь банк виводяться з країни, є критично важливим.

🔹 Посилення боротьби з відмиванням грошей в Україні та в усьому світі ускладнить для Росії ведення війни. Також боротьба з відмиванням грошей в Україні дозволить підвищити впевненість урядів, що готові виділяти кошти на відбудову, що ці гроші не будуть вкрадені. Ідеться про сотні мільярдів доларів.

 



Подкаст було створено в рамках проєкту «Нагляд та моніторинг фондів реконструкції України» (Supervising and Monitoring Ukraine’s Reconstruction Funds) Центру досліджень фінансової злочинності та безпеки (Centre for Financial Crime and Security Studies, CFCS), RUSI – Royal United Services Institute for Defence and Security Studies та Офісу ефективного регулювання BRDO.