Для цифрової трансформації країни необхідне актуальне законодавство і швидкісний доступ до Інтернет на всій території України

У час, коли основним каталізатором системних змін стає динамічний розвиток ІСТ і перехід більшості процесів в онлайн, забезпечення широкосмугового доступу (ШСД) до Інтернет на всій території України стане драйвером розвитку української економіки та суспільства.

Міжнародні тренди інформатизації, інноваційні розробки та сфери їх застосування, виклики та необхідні кроки для ефективної трансформації України за допомогою цифрових технологій – таким став фокус Міжнародного форуму «Цифрова трансформація 2019», що пройшов 26 листопада у Києві. Організатором заходу виступила компанія Huawei Ukraine у партнерстві з Офісом ефективного регулювання.

Під час свого виступу Голова BRDO Олексій Дорогань наголосив, що якісна трансформація країни неможлива без забезпечення якісного зв’язку, доступу до мережі Інтернет та сучасних онлайн-сервісів та послуг для громадян.

Саме тому однією із цілей новоствореного Міністерства цифрової трансформації є забезпечення ШСД до мережі на всій території України протягом 3-х років. Для реалізації такого амбітного плану, на думку голови BRDO, необхідно:

✔️Оновити законодавчу базу в галузі електронних комунікацій.

✔️ Створити актуальну інтерактивну карту покриття ШСД всієї території України, зокрема віддалених сільських районів.

✔️ Розробити Концепцію державної політики у сфері, на її основі – затвердити План реалізації заходів, із конкретними показниками і термінами виконання.

Про відповідну законодавчу ініціативу – розроблений BRDO Законопроєкт «Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки та суспільства», що зареєстрований у ВРУ за №2320, Олексій детальніше розповів під час панельної дискусії «Можливості та виклики для розвитку FBB в Україні». Документ враховує останні напрацювання ЄС та вимоги Директиви (ЄС) 2018/1972 щодо Європейського кодексу е-комунікацій. Прийняття законопроекту дозволить реалізувати мету держави забезпечити доступність ШСД до інтернет на всій території держави, а також забезпечити законодавчу стабільність у сфері. Наразі законопроект доопрацьовується робочою групою у складі експертів BRDO, профільних асоціацій, бізнесу та представників держорганів при Комітеті цифрової трансформації ВРУ.

При цьому Олексій Дорогань наголосив: «Розробити і прийняти хороший закон – недостатньо. Необхідно забезпечити дієвий механізм його реалізації. Тому передусім потрібна концепція держполітики у сфері, на її основі – План реалізації заходів. Це дозволить встановили цілі з конкретними показниками та зафіксувати чіткий план їх досягнення, визначити відповідальних, а потім оцінити досягнуті результати».

Нагадаємо, ще у 2017 році BRDO провів Комплексне дослідження ринку ШСД до мережі інтернет. Серед інших напрацювань Офісу у напрямку цифрової трансформації країни:

  • Спрощення доступу до інфраструктури для операторів зв’язку.
  • Допомога з реалізацією проекту інтернетизації шкіл.
  • Удосконалення порядку використання 900-го діапазону.

З презентацією можна ознайомитися за посиланням.