Новини
13.07.2023

Канабіс в медичних і промислових цілях  – за у першому читанні. Що змінюється на ринку?

Сьогодні Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт 7457 про про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis), зокрема в медичних і промислових цілях.

BRDO вітає це рішення, адже ми підтримували ініціативи, пов’язані із введенням в законну площину цих культур, ще з 2020 року. Команда наших аналітиків і юристів з 2020 року працює над дослідженням ринку технічних конопель в Україні, результатом якого стала Зелена книга «Ринок технічних конопель» та робота над дерегуляційними законодавчими ініціативами.

Врегулювання питання медичного канабісу – безумовно надважливий крок для України. 

Не менш значущим є врегулювання промислових конопель, що не є і не мають бути визначені як наркотики. Це звичайна сільськогосподарська культура, щодо культивування та переробки якої не можуть застосовуватися жорсткі інструменти регулювання. З технічних конопель виготовляється папір для грошових банкнот, найміцніші канати та порох. Світовий ринок технічних конопель наразі оцінюється експертами у понад $4 млрд та має високий потенціал для розвитку. 

Він є перспективним не лише для аграріїв, а й для української промисловості загалом, особливо – в умовах війни. Ринок технічних конопель є високо рентабельним, а продукція коноплярства зазвичай має високу вартість.

Текст проєкту 7457 ще буде допрацьовуватися до другого читання у ВРУ.

Експерти Офісу також готуватимуть свої пропозиції задля максимального звільнення від регуляторного навантаження ринку промислових конопель в Україні.

Закликаємо народних обранців проголосувати за цей законопроєкт і в другому читанні, щоб нарешті успішно завершити довгу історію з легалізацією медичного і технічного канабісу в Україні.