Новини
12.04.2024

КМУ скасував реєстр виробників і розповсюджувачів ПЗ

Дерегуляція в дії: ухвалено постанову КМУ, котра скасовує реєстр виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення, який до сьогодні вело Міністерство економіки України.

❓Чому це важливо?

Документ було розроблено на виконання рішення #МРГ_з_дерегуляції від 9 квітня 2024 року. Завдяки йому Україна позбудеться застарілих та неефективних норм держрегулювання, які лише обтяжували роботу бізнесу.

Також постанова КМУ скасовує норму, відповідно до якої Міністерство економіки України за участі Генштабу ЗСУ були визначені головними виконавцями робіт з легалізації програмного забезпечення в органах влади та боротьби з його нелегальним використанням. Норма була ухвалена ще на початку 2000-х та нині втратила актуальність, та по суті покладала на МЕ непрофільні функції. Сьогодні працюють більш дієві та ефективні механізми у сфері інформатизації, кібербезпеки та захисту інформації, якими опікуються інші уповноважені органи — Міністерство цифрової трансформації України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України тощо.

Нагадаємо, що за час реформи дерегуляції Уряд переглянув більше 1300 інструментів регулювання роботи бізнесу. До МРГ, створеної в січні 2023, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю SMEPIS і не обовʼязково відображає думку Європейського Союзу.