Новини
10.05.2023

Літій для зеленої трансформації ЄС: чи може Україна забезпечити потреби ЄС у цій критичній сировині?

До 2050 року ЄС має зменшити викиди парникових газів в атмосферу до нуля. Для досягнення цього показника Європейська Комісія ухвалила Європейський зелений курс – всеохопну стратегію, що покликана трансформувати економіку Європейського Союзу на ресурсоефективну, досягти екологічної нейтральності та знизити навантаження на довкілля.

Одними зі способів досягти скорочення викидів парникових газів є переведення на менш шкідливе паливо транспортного сектору, а також розвиток відновлюваної енергетики. За останні роки зростає виробництво та продаж електромобілів, а перехід на відновлювані джерела енергії потребує збільшення виробництва засобів зберігання енергії – батарей.

Акумулятори є стратегічною частиною «зеленого» переходу Європи та ключовою технологією для конкурентоспроможності автомобільного та енергетичного секторів. Батареї сприяють декарбонізації транспортного та енергетичного секторів завдяки електрифікації і забезпечують збереження енергії, зокрема для об’єктів відновлюваної енергетики.

Для виробництва батарей критично важливий літій. Цей елемент внесений у список критичної сировини ЄС. Окрім цього, він також належить до переліку стратегічної сировини, що є критичною для забезпечення зеленого і цифрового переходу ЄС.

За оцінками Геологічної служби США, розвідані світові запаси літію оцінюються у 22 млн тонн, а ресурси – близько 89 млн тонн. Лідерами за прогнозними обсягами покладів літію у світі є Болівія (21 млн тонн), Аргентина (19 млн тонн), Чилі (9,8 млн тонн), Австралія (7,3 млн тонн) та Китай (5,1 млн тонн).

Найбільший видобуток літію у 2022 році зафіксований в Австралії (близько 61 тис. тонн), Чилі (близько 39 тис. тонн) та Китаї (близько 19 тис. тонн). При цьому, видобуток в Португалії, єдиній країні в ЄС, де здійснюється виробництво цього ресурсу, становить лише 600 тонн.

На території України розташовані кілька родовищ цього найважливішого на сьогодні металу для виробництва батарей. За перспективними та прогнозними ресурсами літію Україна – одна з найбагатших країн у Європі і може не тільки повністю задовольнити потреби вітчизняного виробництва, а й попит європейського сировинного ринку. 

Запаси літію в українських родовищах залягають на глибині понад 300 м, тому видобуток руди буде здійснюватися шахтним способом. Через це економічні показники українських родовищ літію поступаються південноамериканським, де видобуток ведеться відкритим способом, проте з екологічної точки зору, шахтний видобуток є безпечнішим.

Експерти Проєкту ЄС «Новий кодекс України про надра» готують аналітичний огляд передових акумуляторних технології в Україні, у якому також дослідять зв’язки та потенційні ланцюжки створення вартості між потребами виробників акумуляторних батарей в ЄС та відповідними сировинними ресурсами в Україні. Щоб не пропустити публікацію дослідження, стежте за інформаційними ресурсами Офісу ефективного регулювання BRDO або ж підпишіться на щомісячний дайджест.

А вже наступного тижня у Брюсселі відбудеться Raw Materials Summit – масштабний захід, що збере більше 80 знаних спікерів у секторі надрокористування, а також представить Innovation Village – виставку 20 найбільш інноваційних технологій від світових підприємців і стартапів. Одна з дискусій буде присвячена європейським ланцюжкам постачання саме літію – а також тому, як саме цей критичний матеріал можна використовувати в інноваціях. Дізнайтеся більше: https://www.eitrmsummit.com/copy-of-main-stage

 

Проєкт фінансується Європейським Союзом та впроваджується Консорціумом у складі експертів Projekt-Consult (Німеччина), MinPol (Австрія) та Офісу ефективного регулювання BRDO (Україна). Публікація відображає позицію Проєкту й необовʼязково збігається з позицією Європейської Комісії.