Новини
07.03.2024

Локомотив реформи дерегуляції: BRDO отримав відзнаку ЄС «Business Recognition Awards»

Нетворкінг «ЄС для українських МСП: Разом вистоїмо!» став завершенням комунікаційної кампанії, яка була покликана розповісти про це українцям. Від початку повномасштабного російського вторгнення ЄС допомагав підприємцям долати принципово нові виклики: від збереження або переорієнтації виробництва на військові потреби – до релокації бізнесу, адаптації до роботи в умовах обмежених технологічних можливостей, браку робочої сили, втрати ринків збуту й партнерства. 

68% українських МСП продовжили працювати під час війни, адаптувались до роботи в умовах релокації та на деокупованих територіях, відновлюють партнерства, виходять на ринки ЄС. Чимало малих та середніх підприємств очолили жінки та ветерани. 

Чому це важливо?

Учасникам події були презентовані підсумки другої форсайт-сесії «Малий і середній бізнес в процесі євроінтеграції: сценарії та стратегії». До форсайту в жовтні 2023 року долучилися більше 80 представників підприємців, уряду, фінансованих ЄС проєктів, міжнародних організацій та експертів. Вони дискутували про ключові чинники впливу на розвиток МСП, визначили та описали сценарії та стратегії його подальшого розвитку в контексті європейської інтеграції. 

Збереження та розвиток масового підприємництва, тобто малого та середнього бізнесу, було визначено ключовим фактором реалізації позитивних сценаріїв.

«Україна веде боротьбу з безжальним агресором. Водночас вона працює над своїм відновленням, демонструючи дивовижну стійкість і життєздатність, впроваджуючи реформи і готуючись до набуття членства в ЄС. Це вибір народу України. Європейський Союз підтримував і надалі підтримуватиме українців на цьому шляху. Посеред повномасштабної війни ми працюємо заради нашого спільного майбутнього. Ми лише на початку складного шляху – переговорів про вступ України до ЄС та відновлення. Щоб полегшити цей шлях, був створений новий інструмент надання стабільної фінансової підтримки – Ukraine Facility з бюджетом 50 млрд євро, який набирає чинності з 1 березня», – зазначив Штефан Шльойнінг, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні

Ганна Башняк, керівниця сектору «Регуляторна політика» BRDO, в рамках події розповіла про дерегуляційні ініціативи BRDO, які відпочатку повномасштабного вторгнення суттєво вплинули на адаптацію МСБ до умов війни та допомогли як підприємцям, так і бюджету України зекономити кошти. Окрему увагу було приділено успіхам роботи МРГ з дерегуляції, до діяльності якої Офіс ефективного регулювання BRDO долучився в межах проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. За рік діяльності МРГ з дерегуляції переглянула 1323 інструментів державного регулювання та рекомендувала взагалі позбавитись 456 з них. Економічний ефект від реалізації рішень МРГ, за підрахунками експертів BRDO, становитиме більше ₴12 млрд.

Кого відзначили на «Business Recognition Awards — 2023»?

«Business Recognition Awards» – нагорода, що відзначає стійкість та досягнення у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні. Цього року Офіс ефективного регулювання BRDO отримав відзнаку в категорії «Локомотив реформи дерегуляції».

Іншими лауреатами премії стали:

🏅«Відкриття нових міжнародних ринків» – Органік Мілк
🏅«Від вивчення експорту до практичних дій» – Rekava
🏅«Від конкурентів до кластеризації партнерів» – Львівський кластер медичного бізнесу
🏅«Диверсифікація бізнесу в нову сферу» – Прайм Снек
🏅«Розвиток бізнесу» – ПРАТ «Едельвіка»
🏅«Національні фіналісти European Enterprise Promotion Awards 2023»: LadyFest та UNIC
🏅«Переможець акселератора Європейської Інноваційної Ради в межах Horizon Europe» – Releaf Paper
🏅«Системний розвиток центрів підтримки підприємців» – Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес у м. Буча
🏅«Новаторське рішення для швидкого та прозорого розподілу грантів EU4Business» – Фонд розвитку підприємництва

У межах програми EU4Business: стійкість, конкурентоспроможність і інтернаціоналізація МСП для комплексної підтримки малого та середнього бізнесу з лютого 2022 року до грудня 2023 року було надано понад 1100 грантів на загальну суму 5,5 млн євро, а загалом на пряму грантову допомогу ЄС виділив 7 млн євро.