Новини
09.05.2023

Міністерство відновлення та Коаліція RISE презентували комунікаційну платформу електронної екосистеми управління відновленням DREAM

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України презентувало комунікаційну платформу єдиної електронної екосистеми управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management).

Платформа доступна за адресою https://dream.gov.ua/ та містить інформацію про завдання, структуру і принципи роботи DREAM, а також покроковий план її впровадження протягом 2023 року.

Що таке DREAM?

Це державна електронна екосистема, що забезпечить єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. А також збиратиме всі дані за проєктами в режимі онлайн, відображатиме ці дані у вигляді зручних таблиць, графіків та діаграм та забезпечить публікацію відкритих даних відповідно до глобального Open Contracting Data Standard.

Екосистема дозволяє контролювати кожен етап життєвого циклу проєкту — від реєстрації пошкоджень і руйнувань і до фінансування, проведення закупівель та будівельних робіт і введення об’єктів в експлуатацію.

Публічна частина DREAM — з даними про перші проєкти, що подаються у розрізі громад, регіонів, сфер, — буде презентовано під час URC, що відбуватиметься 21-22 червня у Лондоні. Планується, що міжнародні фінансові організації зможуть долучитися до фінансування цих проєктів, і їх фізична реалізація стартує вже цього року. Окрім того, вже працює Галузева система управління проєктами, у якій громади та Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України управляють своїми проєктами відбудови.

Якою є структура DREAM?

Екосистема має два рівні.

  1. Перший — це вже наявні державні реєстри, системи та сервіси, що створюють єдиний маршрут розвитку проєкту: Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна (РПЗМ), Геоінформаційна система (ГІС), Галузева система управління відбудовою інфраструктури, ДІЯ, ЄДР, Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), Prozorro, Spending.gov.ua.
  2. Другий рівень — це «парасолькова» система, як забезпечує збір даних з усіх систем першого рівня на кожному з етапів проєкту, надає відкритий доступ до них та інструменти управління і контролю.

Оскільки всі проєктні ідеї в DREAM потрапляють на єдину «вітрину проєктів», кожна громада має можливість напряму презентувати власні проєкти потенційним інвесторам. При цьому джерела фінансування можуть бути різноманітними: державний або регіональний бюджет, кошти іноземних урядів й організацій, приватних інвесторів, або комбіновані, в межах державно-приватного партнерства.

Навіщо DREAM потрібна комунікаційна платформа?

Завдання комунікаційної платформи — дати базову інформацію про екосистему DREAM, пояснити основні принципи її роботи, зокрема, ключовим її користувачам. Платформа також містить детальні роз’яснення щодо нормативного забезпечення процесів відновлення, основних інструментів та процедур. Крім того, вона стане основним джерелом інформації для трекінгу ключових етапів впровадження екосистеми на практиці.

Як це вдалося реалізувати?

Це важливий крок для реалізації проєкту, над яким ми працюємо вже рік спільно з партнерами. Розробка DREAM була ініційована Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine влітку 2022 року та здійснюється за підтримки організацій-членів Коаліції, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO та Transparency International Ukraine. Фінансування розробки забезпечується в рамках проєктів Open Contracting Partnership за підтримки Британського Уряду.

Принципи роботи системи, такі як трансакційність, екосистемність, open by design, були визначені в обговоренні з громадським сектором та держорганами. Для цього, зокрема, в жовтні RISE спільно з Київською школою економіки (Kyiv School of Economics, KSE) та державною системою електронних аукціонів Prozorro.Продажі організували конференцію «Цифрові інструменти для відновлення України». Під час заходу було вперше презентовано іноземним партнерам концепцію електронної системи управління відбудовою, яку розробила команда Офісу ефективного регулювання BRDO.

Після цього систему обговорили у Вашингтоні у грудні минулого року в межах міжнародної антикорупційної конференції та дискусії «Роль цифрових систем управління у відбудові України», організованій «Проєктом процвітання і розвитку» Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS | Center for Strategic & International Studies).

Також на міжнародному рівні інституційна архітектура управління коштами для відбудови України обговорювалася в Брюсселі на співорганізованій нами конференції «Забезпечення доброчесності фінансування реконструкції України».

У результаті багатомісячної підготовки сьогодні ми маємо чіткий план реалізації безпрецедентного за масштабами та складністю проєкту – відбудови України.

Детальніше про запуск системи DREAM:  https://mtu.gov.ua/news/34267.html