Новини
19.04.2023

Навіщо Україні єдина платформа державних реєстрів?

Цифрова трансформація України триває, незважаючи на війну. Для того, аби інформаційна структура нашої держави відповідала вимогам світового технологічного прогресу та країна успішно інтегрувалася до міжнародного інформаційного простору, Україні необхідна єдина та ефективна Платформа реєстрів, яка дозволить швидко та якісно створювати публічні електронні реєстри та інформаційно-комунікаційні системи.

Чіткий порядок її функціонування, а також порядок використання її програмного забезпечення сьогодні ухвалив Уряд. У розробці відповідної постанови брали участь фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO в рамках проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС та імплементується FIIAPP.

У чому полягала проблема?

Державні електронні реєстри створювалися та функціонували в Україні не як єдина система, а окремо один від одного. Це було обумовлено тим, що кожен орган державної влади створював реєстри відповідно до свого бачення, враховуючи власні специфічні функцій. Одночасно з технологічним розвитком реєстрів децентралізовано розвивалося й законодавство, що регулювало їх використання.

У результаті наразі Україна має:

  • широке різноманіття та нерівномірність технологічної зрілості програмного забезпечення, інтерфейсів інтеграції та устаткування, що використовується для роботи реєстрів;
  • необгрунтовані витрати на експлуатацію та розвиток існуючих систем;
  • неоптимальну структуру та низьку якість даних у реєстрах (різні значення для позначення однієї і тієї самої суті в різних реєстрах; відсутність історії змін);
  • відмінності у вимогах до інформаційної безпеки та недотримання існуючих вимог;
  • складний процес моніторингу, адміністрування і оновлення реєстрів.

Як проблему вирішує Платформа реєстрів?

Платформа реєстрів буде використовуватися для створення, розробки, тестування, адміністрування, розміщення (розгортання) та ведення публічних електронних реєстрів та інформаційно-комунікаційних систем.

Робота Платформи відбуватиметься шляхом уніфікованого, автоматизованого та стандартизованого процесу. Також буде забезпечено кіберзахист публічних електронних реєстрів та створення їх резервних копій.

Постанова Уряду затверджує:

  1. Порядок функціонування інформаційної системи «Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрів»;
  2. Порядок використання її програмного забезпечення.

Перший порядок, ухвалений сьогодні Постановою, встановлює чіткий механізм функціонування Платформи, технічним адміністратором якої є ДП «Українські спеціальні системи», процедуру та вимоги щодо створення або замовлення створення, адміністрування та ведення публічних електронних реєстрів або інформаційно-комунікаційних систем. Таким чином, держатель публічного електронного реєстру або власник інформаційно-комунікаційної системи  може звернутись до ДП УСС для швидкої, якісної та стандартизованої побудови реєстру/ІКС, шляхом укладення оплатного договору про приєднання до Платформи.

Другий порядок, ухвалений сьогодні Постановою, встановлює механізм використання програмного забезпечення Платформи для створення органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями власних платформ реєстрів, що в свою чергу дозволить створювати, адмініструвати та вести публічні електронні реєстри та інформаційно-комунікаційні системи, на основі безоплатного та безстрокового договору про використання програмного забезпечення, що укладається з ДП «УСС» за погодженням з Адміністрацією Держспецзв’язку.