Новини
01.12.2023

Новини реформи дерегуляції: над чим працювала МРГ з дерегуляції останнього засідання?

✅ Почали перегляд системи державного нагляду та контролю. Реформа діяльності державних інспекцій має на меті перебудувати систему інспекцій з каральної на превентивну, підвищити сервісну складову контролю та оптимізувати кількість державних інспекцій та їх сфер.

Чому це важливо?

Державні перевірки завжди асоціювалися в українських підприємців із корупцією. Адже наявна система державного контролю переважно орієнтована на те, щоб виявити порушення у бізнесу і застосувати санкції у вигляді штрафів. Із року в рік кожна друга перевірка фіксує порушення – але кількість порушень, незважаючи на застосовані штрафи, не зменшується. Окрім цього, підприємці оскаржують накладення штрафів у суді на свою користь. 

МРГ планує зосередитись на пошуку шляхів вирішення двох ключових  проблем:

  1.  Діяльність органів контролю направлена на виявлення порушень та застосування санкцій, а не на запобігання правопорушенням (карально-репресивний характер). Змінити систему контролю з карально-репресивної на превентивну  із акцентом на ризик-орієнтований підхід до перевірок бізнесу покликані законопроєкти # 5837 та # 5838 (підвищення штрафів інспекторів).
    Нагадаємо, що ЗП # 5837, в розробці якого брав участь Офіс ефективного регулювання BRDO, зараз очікує на перше читання.
  2. Великий обсяг контрольно-наглядових функцій у інспекцій призводить до дублювання повноважень та подвійного навантаження на підприємців. Зменшити кількість інспекцій та контрольних функцій допоможуть аналіз повноважень органів і сфер контролю в рамках засідань МРГ з дерегуляції та подача Уряду узагальнених рекомендацій МРГ для прийняття остаточного рішення.

✅ Також під час засідання була презентована попередня концепція реформування природоохоронної сфери. В її результаті основна функція органів екологічного нагляду має змінитись із притягнення підприємств-шкідників до відповідальності на припинення шкоди довкіллю.   

Основними принципами роботи нової державної природоохоронної інспекції було визначено: 

  • технологічність (інспектори будуть забезпечені необхідним технічним оснащенням);
  • превентивність роботи;
  • сучасний підхід (використання супутникових даних, доступ до реєстрів та баз, робота аналітичного центру);
  • оновлена кадрова політика, що включає кваліфікаційну підготовку та працевлаштування ветеранів війни. 

Загалом, МРГ з дерегуляції в рамках реформування роботи органів держнагляду та контролю  планує переглянути роботу 50 наглядових органів в 126 сферах їхньої діяльності.  

За підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, бере участь у засіданнях МРГ та розробці відповідних нормативно-правових актів.