Оновлений законопроект 4066 про регулятора загрожує цифровій євроінтеграції України

Сьогодні Комітет цифрової трансформації розглядатиме оновлений законопроект 4066. Експерти BRDO бачать у змінах загрозу телеком-реформі та євроінтеграції та підготували відповідне звернення до профільних органів влади.

Про що йдеться?

Майже рік тому в парламенті зареєстрували законопроект № 4066, покликаний забезпечити незалежність телеком-регулятора, а також ввести процедуру конкурсного відбору на посаду його членів. 

Проте внесені в законопроект зміни нівелюють незалежність галузевого регуляторна, не відповідають Конституції України, Угоді про асоціацію є ЄС, ставлять під суттєвий ризик впровадження реформи, передбаченої Законом «Про електронні комунікації», та перспективи інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.  

Зокрема, Президент України зможе впливати на призначення і звільнення членів регулятора. Адже це вплив на це матиме Експертна рада з питань цифровізації, склад і функції якої визначаються Указом Президента. 

Згідно з Директивою ЄС 1972/2018 (ЕЕСС), держава має забезпечити ключову ознаку незалежності регулятора — керівник і члени Нацкомісії можуть бути достроково звільнені, тільки якщо вони більше не відповідають умовам, які закріплені у законодавстві до їх призначення. 

Однак чинна версія законопроекту №4066 додає дві підстави для дострокового звільнення: 

  • незадовільний висновок Експертної ради про результати роботи регулятора за попередній рік; 
  • незадовільний висновок профільного Комітету ВРУ про результати роботи за попередній рік. 

При цьому, будь-яких зрозумілих критеріїв для такого висновку не передбачено. Більше того, такі підстави для звільнення не відповідають європейським вимогам щодо політичної незалежності та підстав для звільнення членів регулятора.  

Ми переконані, що невиконання умов щодо незалежності національного регулятора стане суттєвою перешкодою на шляху України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Ознайомитись зі зверненням Офісу ефективного регулювання BRDO до органів влади — за посиланням.