Оптимізація процедури приєднання до електромереж зекономить бізнесу сотні мільйонів гривень

Запровадження оптимізованої процедури стандартного приєднання до електромережі дозволить бізнесу зекономити понад 5 тисяч гривень на кожній процедурі приєднання. Про це під час круглого столу з обговорення законодавчих шляхів щодо спрощення процедур підключення до електромереж повідомив Олексій Оржель, керівник напряму «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO.

Для всієї країни ця сума склала б понад 285 мільйонів гривень. Ці розрахунки здійснювались на основі М-тесту, за допомогою якого визначають навантаження на малий бізнес. Для них використовувалась статистика підключень за 2014 та першу половину 2015 року.  Це час економічного спаду, коли суттєво зменшилась кількість приєднань до електромереж.

М-тест енергетика

Тому, на думку Олексія Оржеля, зараз ця економія для бізнесу та громадян буде більшою.

«Для нас найголовніше отримати ефективний та дієвий механізм підключення до електричних мережУ нас не має іншого шляху як поступово рухатись уперед і досягати  збільшення інвестиційної привабливості країни та можливостей для якісного життя», – зазначив Олексій Оржель.

BRDO разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства брав участь у робочій групі щодо спрощення процедур підключення до електромереж. Робоча група підготувала свої пропозиції.

Зокрема, пропонується оптимізувати процедуру приєднання через впровадження публічного договору-оферти та  подання пакету документів на підключення електронною поштою. Також для стандартного приєднання передбачено спрощення вимог до подання ситуаційного плану, можливість подання електронних файлів з планами місцевості, які доступні у відкритих джерелах.

Встановлюються штрафи за перевищення періоду, який пропонується відвести на здійснення приєднання.

Окрім цього, передбачено запровадження нової категорії приєднання – комплексного стандартного приєднання. Це приєднання від 160 кВт до 5 МВт. Тим самим запроваджується принцип спрощення процедури та визначення плати за послугу приєднання на цьому діапазоні потужностей. Введення нової категорії приєднання дозволить ще більше зекономити витрати бізнесу, зокрема середнього.

Нагадаємо, доступ малого та середнього бізнесу (МСБ) до джерел енергії є основою його існування та розвитку. На думку експертів, існуюча в Україні система підключення до електромереж зараз є значним бар’єром для МСБ, зокрема, через складність та зарегульованість процедур, відсутність визначених термінів та обґрунтованих тарифів на підключення.

Відповідно до рейтингу Світового банку Doing Business 2016, за індикатором «Підключення до електромереж» Україна посідає 137 місце (у 2015 році Україна займала 138 місце), строк приєднання електроустановок споживачів становить 263 дні, а кількість процедур, які потрібно пройти, становить 5.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/01/Prezentatsiya-energetyka.pdf”]