Новини
25.03.2016

Підвищити конкурентоспроможність українських виробників допоможе розділення квоти на експорт до ЄС зерна та борошна – експерт

Для забезпечення захисту інтересів українських виробників борошномельно-круп’яної продукції потрібно розділити зернову квоту та квоту на борошно. Таку думку висловив Андрій Заблоцький, керівник напрямку “Сільське господарство” Офісу ефективного регулювання BRDO, у доповіді “Зміна режиму експорту до ЄС: нова стратегія для галузі?”.

Сертифікаційна та політика квотування щодо борошномельної продукції в рамках угоди про Асоціацію з ЄС, розробка експортної стратегії для виходу на європейські ринки, реальні перспективи для українських виробників – лише короткий перелік тем, які були винесені на обговорення експертами і практиками під час семінару «Експорт борошномельно-круп’яної продукції до ЄС: від теорії до практики».

У своїй доповіді Андрій Заблоцький підняв питання дисбалансу в експорті зернових і борошномельно-круп’яної продукції до ЄС та особливостей квотування в рамках угоди про Асоціацію з ЄС. Експерт звернув увагу, що тарифна квота на поставки продукції об’єднує як поставки зернових, так і борошна. Таким чином, українські виробники борошна знаходяться в нерівних умовах з експортерами зерна.

Борошномельно-круп’яна продукція, зокрема і через процедуру адміністрування, не може активно виходити на ринок в межах квот, хоч і має більшу додану вартість та більш вигідна державі з точки зору реалізації.

«Для виходу на ринки ЄС виробник повинен знайти партнера в Євросоюзі або зареєструвати власну компанію, яка матиме історію імпорту щонайменше 1 рік. І протягом цього року виробник повинен постачати до країн ЄС свою продукцію, сплачуючи ввізного мита в середньому 172 ЄВРО за тону. Це значно знижує конкурентну здатність наших виробників», – зазначив керівник напрямку “Сільське господарство” BRDO.

Розділення квот, на думку експерта, дозволить українським виробникам борошномельно-круп’яної продукції більш ефективно пройти процедури сертифікації та отримати змогу конкурувати не лише на ринках ЄС, а й уникнути конкуренції за можливість експорту з зернотрейдерами.

Детальний алгоритм експорту від першого до останнього кроку на конкретних прикладах для українських виробників в сегменті борошномельно-круп’яної продукції також продемонстрували: аналітик Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Ольга Іванченко, експерт Українського центру сприяння інвестиціям і торгівлі (ITFC) Олександра Бровко, директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк та інші фахівці.

Станом на 8 лютого, за даними Мінагрополітики, Україна за 8 місяців 2015/2016 маркетингового року експортувала 24,4 млн. тон зернових. При цьому борошна за цей же період було експортовано 203 тис. тон. Основним покупцем української аграрної продукції, за даними Держзовнішінформ, стали країни ЄС, проте обсяг борошномельної продукції в структурі експорту – незначний.