Новини
25.08.2023

Прозоре будівництво: на порталі ЄДЕССБ публікуватимуть детальний кошторис будівельних об’єктів

На порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) оновився сервіс публікації даних кошторисної документації. 

❓ Що зміниться

Тепер кожен громадянин зможе переглянути повну інформацію про витрати коштів на об’єкти, що будуються за державні чи приватні кошти. Українці зможуть дізнатися, скільки коштів витратив забудовник на матеріали чи послуги, та перевірити, наскільки прозоро витрачаються гроші. Наприклад, у документації можна буде побачити, скільки заплатили будівельнику за 1 годину роботи.

Відкритий доступ до таких даних унеможливить маніпуляції та знизить корупційні ризики у будівельній сфері. А журналісти та громадськість зможуть легше контролювати забудову міст та протидіяти зловживанням.

Раніше на порталі були доступні лише загальні показники за кошторисом: вартість будівельних робіт, устаткування, меблів, інвентаря, загальна вартість. Новий формат кошторису буде доступний для об’єктів, що внесуть до ЄДЕССБ вже після оновлення функціоналу. 

Переглянути документацію можна за посиланням:  https://e-construction.gov.ua/document/optype=249

Фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO брали участь у розробці Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», який запровадив можливість отримання послуг у сфері будівництва саме в електронній формі, а також Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

 

Функціонал оновлено у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».