Новини
11.09.2019

Прозорі адміністративні послуги та інновації у будівництві

Одразу дві круті ініціативи схвалено для будівельної сфери.

Перша – закладена в щойно ухваленому парламентом проекті Закону №1052 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми» щодо удосконалення нормування у будівництві», яка відкриває шлях до впровадження інновацій у будівельній галузі.

До сьогодні, діючі будівельні норми носили розпорядчий характер і були надто зарегульованими, не дозволяючи прозоро й швидко вводити на ринок нові технології та матеріали. Ухвалений законопроект надає перевагу більш прогресивному, параметричному методу BIM-проектування при формуванні вимог будівельних норм. Він надає фахівцям необмежені можливості для створення і ухвалення найкращих будівельних рішень з урахуванням наявних даних.

Крім того, буде зменшено кількість обов’язкових вимог до будівельних норм, що дозволить швидше і прозоріше вводити на ринок нові технології та матеріали. А ще – законопроект вдосконалює процедуру оприлюднення будівельних норм і розширює коло базових організацій,  що можуть надавати послуги із нормування у сфері будівництва. Це пожвавить конкуренцію на ринку послуг проектування, а відтак – позитивно відобразиться на якості послуг.

Друга – запроваджується законопроектом №1081, про який ми писали на днях, завдяки якому адміністративні послуги у сфері будівництва стануть якіснішими та відкритішими! Документ запроваджує Єдину державну е-систему в сфері будівництва, що дозволить усунути необхідність прямої взаємодії учасників ринку з чиновниками, натомість переведе подання документів для отримання адміністративних та інших послуг в електронну форму. Державний сервіс працюватиме за принципом «єдиного вікна» 24/7. Зміни також скорочують перелік документів, необхідних для отримання адмінпослуг у будівельній сфері, і запроваджують єдиний порядок присвоєння та зміни адрес об’єктам нерухомого майна.

Радо вітаємо схвалення цих ініціатив і впевнені, що такі зміни посилять інвестиційну привабливість вітчизняного будівельного ринку та сприятимуть розвитку будівельної галузі!