Новини
28.02.2024

Реформа дерегуляції 2023: про що говорили на підсумковому брифінгу ДРС і BRDO

Дерегуляція економіки України триває. Про те, чим відзначилася реформа e 2023 році, під час спільного брифінгу розповіли Олексій Кучер, Голова ДРС, та Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO.

✅ ДРС відзвітувала про річні підсумки роботи структури, свої досягнення і плани. У 2023 році ДРС було розглянуто 1229 проєктів регуляторних актів ЦОВВ, МОВВ і ОМС. За результатами аналізу та підрахунку витрат від впровадження регулювань (за даними АРВ розробників проєктів регуляторних актів) було відмовлено в погодженні 49 з них. Завдяки цьому було зекономлено 14,8 млрд грн для бізнесу та 15,8 млн грн для держави. 

Зокрема, Олексій Кучер розповів про те, як вплинув мораторій на перевірки бізнесу на підприємців, та яким цього року був міжнародний досвід ДРС і шлях до співпраці з Комітетом регуляторної політики Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

✅ Річні результати роботи Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції, до складу якої входить Голова ДРС, підсумував Олексій Дорогань. Нагадаємо, що у січні 2023 року Уряд створив МРГ з дерегуляції, яка вже переглянула 1323 регуляторні інструменти для бізнесу. З них 456 рекомендовано скасувати, 584 – осучаснити.

Зокрема, в рамках роботи МРГ було переглянуто масштабну сферу регулювання — інструменти, які містяться в державних санітарних нормах та правилах. Було виявлено 298 інструментів. За результатами перегляду МРГ запропонувала скасувати 222 з них, тобто 74% від загальної кількості. Решту інструментів рекомендовано оптимізувати та привести у відповідність до чинного законодавства.

За підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, бере участь у засіданнях МРГ та розробці відповідних НПА. Слідкувати за новинами реформи можна на сайті ▶️ https://deregulation.me.gov.ua

Повний запис брифінгу доступний за посиланням ▶️ https://www.youtube.com/live/47zS1Nh9ZBE?si=4exs14musM_hjP8H