Новини
15.02.2023

Реформа галузі рибного господарства України: чому потрібен законопроєкт № 7616

Електронні аукціони з продажу права на рибний промисел – важлива складова реформи рибного господарства в Україні.

Як працюють електронні аукціони?

Електронні аукціони з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах було затверджено постановою Уряду №1479 від 30 грудня 2022 року. Це нововведення було необхідне для того, аби запровадити прозорий механізм реалізації права на спеціальне використання водних біоресурсів, створити рівні умови економічної конкуренції для суб’єктів галузі рибного господарства та забезпечити рівний доступ до промислу для нових суб’єктів господарювання в Україні.

Електронні аукціони (на сьогодні – майже 200) доступні на офіційному сайті Прозорро.Продажі та відбуваються за наступним алгоритмом:

  1. У системі виставляється право на промисловий вилов риби.
  2. Такі права визначають дозволений обсяг вилову різних видів риби, зазначених в описі лота.
  3. Для участі в онлайн-аукціонах учасники мають обрати акредитований в системі Прозорро.Продажі майданчик та подати свою цінову пропозицію.
  4. Після завершення аукціону та публікації протоколу торгів переможець торгів матиме 20 робочих днів, аби підписати договір.
  5. Після цього переможець має сплатити вартість прав на використання водних біоресурсів, визначену за результатами онлайн-аукціону.

Законопроєкт № 7616, який наразі готується до другого читання у Верховній Раді, направлений на вдосконалення механізму, за яким відбуваються ці торги.

Пояснюємо, чому закон важливо ухвалити.

Офіс ефективного регулювання BRDO з 2016 року займається реформами в галузі рибного господарства. Переконані, що прозорий доступ до спільного біоресурсу – це запорука мінімізації корупційних ризиків та запорука розвитку малого і середнього риболовного бізнесу.

Саме тому експертами BRDO, спільно з Державним агентством меліорації та рибного господарства України, Міністерством аграрної політики та продовольства України та представниками бізнесу було розроблено законопроєкт № 7616, спрямований на:

  • спрощення процедур доступу до риболовного ринку;
  • мінімізацію кількості «контактів» під час оформлення дозвільної документації шляхом закріплення прозорого механізму аукціонних торгів з продажу прав на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів на законодавчому рівні;
  • зменшення адміністративного навантаження на риболовний бізнес тощо.

Сподіваємося на якнайшвидше ухвалення документа в цілому.