Regional Doing Business-2020: BRDO розробив рекомендації для українських обласних центрів

Офіс ефективного регулювання BRDO сформував комплекс рекомендацій для українських обласних центрів щодо полегшення ведення бізнесу на основі нещодавно презентованих результатів рейтингу Regional Doing Business-2020. 

За результатами дослідження, систематичним недоліком майже всіх обласних центрів є «тяглість» у часі офіційних процедур. Вона відображається не тільки у кількості днів, котрі бізнес витрачає на проходження необхідних бюрократичних етапів, але і у кількості візитів до органів влади, що може слугувати не меншим джерелом збитків для бізнесу, аніж витрата грошей. 

Забюрократизованість офіційних процедур створює несприятливі умови для інвестицій, а подекуди формує серйозні перешкоди для підприємців, що ускладнюються в умовах пандемії.

“Одним із основних завдань уряду є зниження регуляторного навантаження на бізнес, тому рейтинг стане в нагоді для напрацювання рішень у контексті реформи дерегуляції та розвитку підприємництва. Місцева влада має чітко розуміти, що робити далі для підвищення інвестиційної привабливості регіону. Ми підготували таку дорожню карту для всіх обласних центрів”, — зазначив Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO

За його словами, результати рейтингу продемонстрували, що навіть цьогорічному лідеру — Житомирській області — багато над чим ще треба попрацювати.

Із рекомендаціями для всіх обласних центрів можна ознайомитись тут: https://bit.ly/3vbR26B 

Рейтинг Regional Doing Business-2020 сформовано  на підставі опитування українських підприємців згідно з адаптованою методологією Doing Business Світового банку. Основою для оцінювання стали кількість контактів із представниками дозвільних органів – «візити»; кількість календарних днів, що витрачаються на отримання дозвільних документів – «час»; та витрати підприємців – «гроші». 

Нагадаємо, за результатами рейтингу Житомир показав найкращий серед усіх обласних центрів діловий клімат, набравши 356 балів. Останні сходинки рейтингу посіли Миколаївська, Хмельницька та Херсонська області, набравши 303, 304 та 310 балів відповідно.