Новини
27.03.2024

Розвиток аквакультури в Україні: навіщо державі запроваджувати Фонд розвитку рибного господарства?

Обсяги виробництва продукції аквакультури в Україні зростають. Про це свідчать дані Держрибагентства: загальний обсяг виробництва продукції галузі у 2023 році збільшився на 4,3% в порівнянні з 2022 роком і склав 15 271 тонну.

Лідерами з виробництва продукції аквакультури у 2023 році були Черкаська (2698 тонн), Хмельницька (1494 тонни), Львівська (1191 тонна), Тернопільська (1005 тонн) та Сумська (961 тонна) області.

Збільшення обсягів виробництва на ринку свідчить про зацікавленість в його розвитку зі сторони споживачів продукції та виробників галузі. Продукція аквакультури залишається особливо перспективним напрямком підприємництва, враховуючи її рентабельність та екологічність.

На сьогодні Держрибагентство спільно з Мінагрополітики напрацьовує можливі механізми державної підтримки сфери аквакультури. До обговорення залучаються представники ринку, експерти і науковці, основна мета дискусії – підготовка економічних розрахунків та показників господарської діяльності рибницького господарства, обґрунтування необхідності державної допомоги та опрацювання компенсаційних механізмів.

Чому це важливо?

На думку експертів BRDO, однією з можливостей стимулювання бізнесу в галузі аквакультури може стати створення відповідного фонду підтримки. Прикладом для наслідування може бути Норвегія – великий світовий виробник, який щороку поповнює держбюджет на $600 млн лише за рахунок аукціонів на право аквакультурної діяльності в прибережних зонах країни. Лише 20% цих надходжень держава лишає собі, 80% спрямовуються до Фонду аквакультури, який перерозподіляється на наукові розробки та підтримку галузі.

Аналогічний Фонд розвитку рибного господарства можна запровадити в Україні в рамках фонду державного бюджету України. Джерелами наповнення можуть стати кошти, отримані від укладення договорів про здійснення інвестицій у розвиток аквакультури. Їх передбачає законопроєкт «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» № 8119, розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державним агентством меліорації та рибного господарства України та BRDO в рамках проєкту Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Гроші Фонду далі будуть спрямовуватися на:

  • відтворення водних біоресурсів
  • обладнання сучасних рибоприймальних пунктів
  • закупівлю холодильних установок
  • оновлення устаткування для аквакультури та розвиток наукової діяльності.

Фонди підтримки аквакультури існують в багатьох країнах ЄС та світу. Ці фонди можуть мати різні назви та функції, але загалом їх мета полягає в підтримці та розвитку аквакультурної промисловості країн. Фонд може надавати допомогу у різних формах, таких як фінансова підтримка для розвитку нових технологій та інфраструктури, навчальні програми для фермерів, дослідження у галузі управління ресурсами та збереження навколишнього середовища.