Новини
01.02.2024

Розвиток аквакультури: закликаємо ВРУ підтримати законопроєкт №8119

26 січня Уряд України вперше в історії вирішив надати в оренду водні простори Сухого лиману (затока з морською водою, Одеська область).

Кабміном видано розпорядження щодо проведення аукціону, переможець якого зможе укласти договір оренди для користування акваторією з метою здійснення господарської діяльності у сфері марикультури.

Ця новина сигналізує про позитивні зміни для представників ринку аквакультурної продукції.

Україна має понад 1 млн га водного плеса, придатного для використання виробниками, а отже — великий потенціал до збільшення виробництва водних біоресурсів та розвитку аквакультури загалом.

❓ Як держава має надалі сприяти розвитку галузі?

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» № 8119, розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державним агентством меліорації та рибного господарства України та Офісом ефективного регулювання BRDO у рамках проєкту Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики рекомендував прийняти за основу текст документа, що направлений на забезпечення відкритості, публічності і прозорості процедури залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, зокрема й аквакультури.

❓ Чому це важливо?

Реалізація положень ЗП № 8119 вперше дозволить державі скласти переліки конкретних об’єктів під залучення інвестицій, а також визначити необхідні для таких об’єктів обсяги інвестування. 

Рівні можливості доступу до об’єктів, залучення інвестицій, контроль та моніторинг за дотриманням законодавчих вимог, договірні правовідносини сприятимуть розвитку галузі рибного господарства та зростанню економічного потенціалу та конкурентоспроможності виробництва водних біоресурсів та продукції з них в Україні.

Закликаємо народних депутатів до підтримки та ухвалення законопроєкту № 8119.