Новини
17.05.2016

Розвиток індустріальних парків в Україні сприятиме виробництву інноваційних будматеріалів і відновленню підприємств – експерт

16 травня відбулася нарада у форматі круглого столу «Розвиток ринку будівельних матеріалів в контексті діяльності індустріальних парків», ініційована Комітетом з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Верховної Ради України під головуванням заступника Голови Комітету, народного депутата Петра Сабашука.

Олена Шуляк, керівник сектору “Будівництво” Офісу ефективного регулювання (BRDO), презентувала аналіз стану житлового фонду України та вказала на необхідність проведення масштабної термомодернізації будівель з метою підвищення їх енергоефективності. Адже, за даними статистики, середній вік житлових будинків в Україні становить майже 42 роки, а загальний житловий фонд (більшість із якого потребує термомодернізації) перевищує 996 мільйонів квадратних метрів. Такі масштаби потребуватимуть не лише коштів, а й можливостей насичення будівельними матеріалами для модернізації.

BUD_IndustrPark

Одним з найефективніших та доцільних шляхів насичення ринку сучасними будівельними матеріалами, на думку експерта, є можливість створення на базі закритих ЗБК індустріальних парків, які б об’єднали підприємства в індустріальні кластери із випуску сучасних будматеріалів.

“Зниження внеску будівельної галузі у ВВП України за останні роки до 2,3% негативно впливає на загальний стан економіки. Будь-які інфраструктурні проекти це десятки залучених галузей, сотні тисяч робочих місць та мільйонні надходження до бюджету. Реалізація проектів з організації індустріальних парків, які зможуть забезпечити потреби галузі випуском сучасних будматеріалів, за умови державної підтримки, створить певний ефект швидкого повернення державних інвестицій через організацію нових робочих місць. Розвиток власного виробництва, на відміну від масового імпорту матеріалів, стане не лише економічним, а й соціально значущим проектом. Але для цього потрібно внести зміни до нормативно-правових та регуляторних актів щодо заснування та діяльності індустріальних парків”, зазначила експерт BRDO.

Олена Шуляк навела приклади з європейської практики функціонування технопарків, яка налічує вже понад 100 років. За наведеними в презентації експерта даними, випуск будівельних матеріалів входить до п’ятірки основних галузей, які активно розвиваються в сучасних індустріальних парках. При цьому в світовій практиці майже 40% технопарків розташовані на територіях площею від 5 до 20 Га. У той же час, українське законодавство визначає можливість заснування індустріального парку на територіях не менше 15 гектарів. Це стримує можливість адаптації закритих підприємств в Україні (які часто займають площу в межах 10 Га) під потреби промислових парків.

PARK_IndustrPark

Нарада стала логічним продовженням низки заходів, на яких було детально проаналізовано стан розвитку та перспективи сегменту технологічних та індустріальних парків в Україні. В обговоренні взяли участь UBC, Асоціація індустріальних парків України, Всеукраїнський союз виробників будматеріалів та BRDO. Особливістю даної зустрічі стало обговорення практичного аспекту трансформації закритих підприємств (зокрема ЗБК) в модернізовані підприємства з випуску сучасних будматеріалів.

За підсумками наради було прийняте рішення про створення робочої групи для напрацювання змін до законодавства України з метою вирішення проблем налагодження випуску сучасних будматеріалів через інтенсифікацію розвитку мережі індустріальних парків. Метою діяльності робочої рупи має стати створення передумов для випуску сучасних енергоефективних будматеріалів для термомодернізації будівель. Окремим питанням учасники наради запропонували перегляд принципів існування державних агенцій з інвестицій, які повинні не займатися напряму залученням коштів, а зосередитися на формуванні сприятливого інвестиційного клімату шляхом внесення змін до законодавства. Також важливо, на думку фахівців, проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з регіонами щодо можливостей індустріальних парків.

Співорганізатором заходу виступило Ukrainian Building Community (Українська Будівельна Спільнота).

Презентація з виступу експерта:

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/05/PREZ_A4_IndustrPark.pdf”]