Новини
28.03.2023

Ринок працевлаштування закордоном стане прозорішим – ВРУ ухвалила дерегуляційний законопроєкт № 2365

Ледь не кожен українець бачив оголошення “Робота за кордоном” із пропозиціями послуг із посередництва щодо пошуку роботи, зокрема, у країнах ЄС. Зазвичай, пошукач мав за такі послуги сплатити посереднику певну суму коштів наперед – але гарантій, що посередник дійсно знайде йому роботу, а не привласнить отримані кошти і зникне, не було. 

За статистикою, 2017 року в Польщу виїхали працювати 12 400 українців, хоча запрошень на працевлаштування у цій країні було надано аж для 1,7 млн наших громадян. Відповідно, ліцензія, яка видається Міністерством економіки компаніям-посередникам y міжнародному працевлаштуванні, що була створена для захисту українців, насправді не працює належним чином.

20 березня 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном”, який було направлено на підпис Президенту України. 

Закон прибирає ліцензію на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном і замінює її на “повідомний принцип”. Відтепер компанії-посередники будуть лише повідомляти Мінекономіки про те, що планують займатися посередництвом у працевлаштуванні закордоном шляхом подання декларації. Водночас за державними органами контролю і нагляду залишиться право на перевірку таких компаній. 

Окрім цього, положення зазначеного Закону  створює додаткові механізми захисту українських пошукачів роботи:

  • забороняється брати гроші за послуги з посередництва у пошуку роботи за кордоном з пошукачів роботи – натомість такі послуги має сплачувати компанія, що шукає працівників;
  • на компанії-порушники буде накладатися штраф за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні в Україні або за кордоном (від трьох тисяч п’ятисот до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) .

Відповідно, ринок міжнародного працевлаштування буде поступово легалізуватися, що допоможе створити нормальне конкурентне середовище та забезпечити прозору роботу бізнесу. А це, у свою чергу, збільшить надходження до державного бюджету у вигляді податків та убезпечить українців від сплати грошей шахраям чи недоброчесним бізнесменам.

Скасування ліцензії для компаній-посередників на міжнародному ринку праці було однією з рекомендацій Міжвідомчої робочої групи з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції). Групу очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.