Рівне посіло 6 місце в рейтингу Регіональний Doing Business 2019

12 листопада в Рівному відбулося публічне обговорення підсумків рейтингу Регіональний Doing Business 2019. Представники влади, бізнесу та експертного середовища разом аналізували, які переваги в регіоні для підприємців, що заважає розвивати власну справу, що необхідно виправити, щоб покращити інвест-клімат, а що навпаки – варто зберегти й підсилити. Рівне посіло 6 місце в рейтингу з результатом 306 балів.

Рівненщина – це регіон, де легко створити нове підприємство, також область сумлінно внесла 100% даних на портал містобудівної документації – pmap.minregion.gov.ua.

Не вдалося покращити тогорічний результат за показником “місцеві податки”. Попри торішній рекомендації BRDO по зниженню ставок податків для першої групи до 8%, другої групи до 10%, жодних змін не відбулося. Зараз ставки досі 10% і 20%. Також ситуація невтішна з дозволами на будівництво та доступом до електромереж, як і скрізь по країні.

“Регіони та території України мають вчитись конкурувати між собою в боротьбі за інвестиції! Такі проблемні питання, як отримання дозволів на будівництво та підключення до електромереж в Рівненській області, мають вирішуватися найближчим часом. Офіс BRDO буде радий надати рекомендації для формування порядку денного змін із полегшення ведення бізнесу в регіоні, – зазначив представник BRDO Віталій Безгін.


“Долучення офісів та інституцій національного рівня – це те, чого нам не вистачає для створення дієвого і активного середовища, яке адвокатуватиме інтереси бізнесу та економічного розвитку. Ми вже суттєво просунулися в питанні швидкості започаткування підприємств, а зараз розпочали активну роботу з формування бізнес-стратегії розвитку Рівного”, – заявив Сергій Ващук, голова Центру Сприяння Бізнесу в Рівному.


Рейтинг Regional Doing Business 2018 щороку укладають BRDO спільно зі Спілкою українських підприємців (СУП). Для дослідження було обрано 5 напрямів взаємодії підприємців з місцевими органами влади: сплата місцевих податків; створення підприємства; одержання дозволів на будівництво; оформлення земельної ділянки під об’єктом нерухомості; приєднання до електромережі. Також цього року додано новий показник – якість та доступність електронних сервісів.