Новини
01.05.2023

Що таке дерегуляція?

Дерегуляція — це скорочення державного регулювання в певній галузі. Зараз в Україні відбувається безпрецедентна дерегуляція економіки: уряд зменшує свій контроль над діяльністю бізнесу.

Навіщо Україні потрібна дерегуляція економіки?

На початок 2023 року у сфері державного регулювання видів господарської діяльності діяло понад 1000 інструментів. Українські підприємці зобов’язані постійно отримувати або подавати купу ліцензій, дозволів, звітів, декларацій, погоджень.

Далеко не в усіх цих регуляційних інструментів досі є хоч якийсь сенс. Багато з них дублюють одне одного, не виконують тих функцій, які мали б, стають джерелом корупції. Підприємці вимушені витрачати час та гроші на те, щоб дотримуватись цих норм суто заради їх дотримання.

В умовах війни як ніколи важливо дати можливість бізнесу «вільно дихати» і розвиватися. Дерегулюючи економіку, уряд має на меті створити в Україні новий бізнес-клімат. Після завершення дерегуляції витрати на дозвільну документацію значно скоротяться, що сприятиме розвитку бізнесу та поповненню держбюджету.

Хто здійснює дерегуляцію?

У січні 2023 року було створено Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності – МРГ з дерегуляції.

Співголовами робочої групи є перша віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та віцепремʼєр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби, аналітичних центрів (Офісу ефективного регулювання BRDO, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії).

Як відбувається дерегуляція?

МРГ проводить засідання мінімум двічі на місяць. В їх ході аналізуються регуляційні інструменти і приймається рішення: які з них варто скасувати, які – осучаснити чи цифровізувати, які – залишити без змін.

Після кожного засідання розробляються відповідні проєкти актів, які проходять загальну процедуру погодження. Після цього Кабмін затверджує ці рішення.

До чого тут BRDO?

Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, пріоритетності оцифрування інструментів державного регулювання, бере участь у засіданнях і допомагає реалізовувати рішення МРГ, зокрема розробляти нормативно-правові акти.

Більше про результати перших 4 місяців роботи МРГ читайте в колонці Олексія Соболєва, заступника Міністра економіки.