Новини
27.09.2018

Сьогодні на ринку будівельних матеріалів 70% фальсифікату

Такі результати показало опитування респондентів, що відбулось під час інтерактивного голосування на першій спеціалізованій конференції «Якість.Now.UA», яку організовано Офісом ефективного регулювання в рамках проекту FORBIZ, Українським центром сталевого будівництва та “Київським міжнародним контрактовим ярмарком” за офіційної підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У фокусі конференції було питання якості будівельних матеріалів та захиститу споживачів від небезпечної продукції, а також імплементація 305 Регламенту Ради Європи.

«За Угодою з ЄС ми зобов’язалися гармонізувати наші правила з європейськими до 2020 року. Часу майже не залишилось. Нам варто прискорити імплементацію європейських норм. Цього потребує ринок і чекає споживач», – зазначила Олена Шуляк, керівник сектору «Будівництво» BRDO.

За її словами, щоб виконати зобов’язання лише в галузі будівництва та будівельних матеріалів, потрібно першочергово гармонізувати майже 400 національних стандартів. Крім цього, вона наголосила, що якнайшвидше запровадження в будівництві європейських підходів дозволить підвищити гарантії якості продукції для кінцевого споживача, який останнім часом потерпає від “нашестя” фальсифікату.

Вячеслав Колісник, Виконавчий директор Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва, в ході свого виступу зауважив, що імплементації 305 Регламенту зачекались усі сторони, адже це сприятиме усуненню багатьох бар’єрів. Стосовно підвищення гарантії якості продукції для кінцевого споживача, то на його думку, проблему потрібно вирішувати зараз, ще до впровадження 305 регламенту. Наприклад, бізнес асоціаціям необхідно створити відкритий інтернет-ресурс, на якому б містилась інформація з відомостями про назву виробника, продукту (по класифікатору від бізнес-асоціації) та ТМ, стандарту (тільки ДСТУ EN або ДСТУ), номером та датою документу відповідності (декларація або сертифікат), а також скан документу відповідності та протоколів випробувань. Також, Вячеслав Колісник, від імені реального бізнесу, запропонував розроблення «Інструкції з проведення закупівель в будівництві за бюджетні кошти» для контролю Мінрегіоном закупівель в будівельній галузі.

Провідні експерти з Німеччини, Бельгії, Болгарії та Польщі, що завітали на першу спеціалізовану коференцію «Якість. Now.UA» також зауважили, що впровадження європейських правил прискорить вирішення питань з якістю продукції. Проте на думку Адама Пінні, з асоціації Small Business Standards (Брюссель), після запровадження 305 регламенту все одразу не налагодиться.

«Регламент будівельних виробів не вступить в силу, доки:

– не відбудеться визнання гармонізованих ДСТУ EN,

– не буде рішення по Системі оцінки та перевірки постійності якісних характеристик AVCP,

– не будуть опубліковані існуючі делеговані акти/рішення ЄС,

– не буде ‘повідомлення’ від органів оцінки відповідності,

– не будуть доступними усі допоміжні стандарти.

Питання лише в тому, чи буде Україна запроваджувати зміни покроково чи всі одразу», – наголосив він в ході висту.

Благовеста Шинева, з Центру випробувань та європейської сертифікації (Болгарія) розповіла українським експертам про Досвід Болгарії з реалізації регламенту будівельних товарів (ЄС) 305/2011. Зокрема про СЕ маркування яке є обов’язковою умовою для вільного руху товарів на єдиному європейському рівні. Також про міжнародні практики та законодавство і те, як власне працює в ЄС 305 регламент та які існують добровільні «Європейські системи технічного оцінювання» розповів Бернхард Шнайдер з Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини і “про загрози і можливості для реального бізнесу на прикладі Польщі розповів Себестьян Вол з Будівельного науково-дослідний інституту Польщі.

Ознайомитись з детальними презентаціями учасників можна тут: https://brdo.com.ua/type/presentations/