Новини
19.11.2021

Спрощення регулювання обігу промислових конопель: старт громадського обговорення законопроекту

Технічні коноплі не є наркотичною речовиною.

Це закріплює законопроект щодо регулювання обігу конопель в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, який нещодавно оприлюднило Міністерство охорони здоров’я України. 

Наразі розпочато процес громадського обговорення документу: https://bit.ly/3czVfc1 

Чому це важливо?

Світовий ринок технічних конопель оцінюється експертами в понад $4 млрд та є інвестиційно привабливою сферою сільського господарства.

Водночас в Україні чинне регулювання складне й колізійне. Технічні коноплі підлягають регулюванню, еквівалентному наркотичним засобам. Саме тому підприємці мають отримати ліцензію на культивування наркотичних засобів, більше того — на цю діяльність ще мають щорічно встановлюватися квоти. 

Що пропонує законопроєкт?

  • технічні коноплі, а також виготовлені з них товари та продукти їх переробки — не належать до наркотичних засобів психотропних речовин і прекурсорів, якщо вміст ТКГ в них не перевищує 0,2%; 
  • дозволений рівень ТГК прирівнюється до показників, встановлених у ЄС; 
  • дозволяється використання всіх складових рослини (листя, суцвіття, стебла, насіння, коріння) промислових конопель тощо.

Нагадаємо, що торік експерти Офісу ефективного регулювання BRDO здійснили аналіз ринку технічних конопель (https://bit.ly/3yTseSF), у якому також запропонували механізми для його розвитку в Україні.

Відтепер є шанс, що в Україні нарешті з’явиться чітке та зрозуміле регулювання з упорядкованими інструментами контролю за обігом промислових конопель, яке відповідатиме законодавству ЄС та кращим світовим практикам.