Новини
21.07.2023

Спростити держрегулювання для продавців алкоголю та тютюну — МРГ з дерегуляції схвалила чергове рішення

Спростити держрегулювання для продавців алкоголю та тютюну — таке рішення ухвалила МРГ з дерегуляції за результатами чергового засідання.

Що саме рекомендують оптимізувати?

  • Цифровізувати отримання ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними та тютюновими виробами і електронними сигаретами. Подавати заявки на ліцензію стане можливим через Дію. Термін отримання ліцензії скоротять з 10 днів до 1 дня.

Коли це запроваджуватимуть – врахують ризики нелегальної торгівлі та незаконних ліцензій.

Крім того, сьогодні на засіданні Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції вирішили додатково опрацювати доцільність складання актів виконаних робіт для підприємців.

Раніше практика, притаманна лише пострадянським країнам, спричиняла незручності у документообігу із іноземними країнами та вимагала витрат на підготовку зайвої документації. Згідно з оцінками CASE Україна на 2021 рік, наша економіка щороку втрачала до 34 млрд грн або 0,6% ВВП через цю вимогу.

Це було перше засідання МРГ щодо розгляду регуляторних інструментів, якими опікується Міністерство фінансів. Частину дозволів та ліцензій опрацюють на наступній зустрічі. Зокрема, буде винесено питання щодо:

  • Спрощення діяльності малих виробників пива та інших ферментованих напоїв. Своє рішення щодо цього МРГ ухвалила у відповідь на запит, який Уряд отримав від профільної асоціації виробників. Дерегуляційна реформа дозволить реалізувати такі затребувані бізнесом ініціативи:

1. Зниження акцизної ставки на 50%;

2. Скасування обов’язкового ліцензування оптової торгівлі пивом для малих виробників;

3. Встановлення необмеженого строку дії ліцензії тощо.

Нагадаємо, що ринок українських ферментованих напоїв сектор «Регуляторна політика» BRDO досліджував у 2020 році, а також проводив численні консультації з пивоварами. За результатами аналізу ми створили Зелену книгу «Аналіз ринку ферментованих алкогольних напоїв»

Якщо ви також представляєте бізнес, який має конкретні ініціативи, ухвалення яких полегшить розвиток підприємництва у вашій галузі, — просимо заповнювати форму на сайті https://deregulation.me.gov.ua. Уряду необхідно мати зворотній зв’язок від бізнесу задля того, аби ефективніше впроваждувати реформу дерегуляції.

Загалом сьогодні на засіданні робочої групи було переглянуто 45 регуляторних інструментів у сфері компетенції Мінфіну. 30 з них вирішили оптимізувати.

Усього за 5 місяців реформи дерегуляції Уряд переглянув понад 800 інструментів регулювання роботи бізнесу. До МРГ, створеної в січні 2023, входять, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

За підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, бере участь у засіданнях МРГ та розробці відповідних нормативно-правових актів.