Новини
05.02.2024

Стартує уніфікована процедура сертифікації операторів протимінної діяльності

Уряд України завершує важливий етап у впровадженні єдиного стандарту сертифікації операторів протимінної діяльност та процесів протимінної діяльності. Кабінет Міністрів затвердив цей експериментальний проєкт 2 лютого 2024 року. Команда BRDO долучилася до його розробки.

Україні потрібно залучити якомога більше операторів протимінної діяльності – як українських, так і іноземних. За даними ДСНС, станом на 17 лютого 2023 року в Україні загальна площа територій України, що внаслідок військової агресії рф можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами (ВНП), становить близько 174 000 км2. 

Відповідно, процес сертифікації операторів має бути оптимізованим і прозорим – менше бюрократії і більше чіткості у правилах для всіх учасників процесу. Це сприятиме прискореному розмінуванню територій та формуванню конкурентоспроможного ринку послуг з розмінування, а також забезпечить економію коштів.

Окрім цього, оператори ПМД – це малі й середні підприємці. Спроможність наявних операторів ПМД є неспівставною до масштабів теперішніх викликів. Зростає попит, але не пропозиція: за 2021 рік було сертифіковано 4 оператори ПМД, за наступні 1,5 роки повномасштабної війни – усього лише 18. Станом на той же початок 2023 року загальна кількість операторів ПМД становила 23. Завдяки експериментальному проєкту стане можливим доступ нових гравців на ринок, які швидше розмінують сільськогосподарські поля й інші території, на яких може розвиватися бізнес.

Цей експеримент покликаний узгодити підходи до сертифікації для всіх центрів сертифікації. До цього моменту існували відмінності у вимогах між центрами Міністерства оборони та, наприклад, ДСНС. Зараз будь-який оператор, незалежно від вибору центру сертифікації, зобов’язаний надати єдиний комплект документів та пройти стандартизовані процедури. Це спрощення мінімізує бюрократичне навантаження та сприяє цифровізації сертифікаційних процесів.

У Порядку реалізації експериментального проєкту:

  • встановлюються три етапи проведення сертифікації процесів протимінної діяльності, які необхідно пройти для отримання відповідного сертифіката;
  • визначено чіткий перелік документів, які подаються органу сертифікації для отримання відповідного сертифікату, та назви процесів протимінної діяльності;
  • оптимізовані строки розгляду органом сертифікації поданих документів, можливість подання заявки та документів органу сертифікації в електронній формі, процедура щодо оплати послуг за проходження заявником відповідного етапу сертифікації та інші положення. 

Крім того, положенням Порядку реалізації експериментального проєкту встановлено строк дії сертифіката відповідності у разі первинної сертифікації – 3 роки, а у разі повторної сертифікації – 5 років. Окрім цього, визначені виключні підстави для припинення чи призупинення дії сертифікату.

Порядок реалізації експериментального проєкту розроблено Міністерством економіки за участі експертів BRDO із консультаціями з іншими державними органами, зокрема з Міністерством оборони, Державною службою з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Державною службою з питань безпеки та транспорту (ДССТ), і залученням неурядових операторів та українських і міжнародних експертів у сфері протимінної діяльності. Експериментальний проєкт розрахований на 2 роки.

 

Експерти Офісу ефективного регулювання BRDO долучилися до розробки експериментального проєкту в межах проєкту EU4business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю SMEPIS і не обовʼязково відображає думку Європейського Союзу.