Новини
30.06.2023

Технічні коноплі не є наркотиками: чому потрібно мінімізувати нормативний тиск на цей ринок?

Під час свого останнього виступу в Верховній Раді Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності врегулювання законного використання рослин роду канабіс на території нашої держави.

BRDO підтримує ініціативи, пов’язані із введенням в законну площину цих культур, та наголошує на важливості легалізації не лише медичних, а й технічних конопель.

Окрім цього, Україна має максимально спростити умови для розвитку підприємництва в цій сфері, адже наші аграрії зацікавлені в розвитку культивування та переробки технічних конопель. Це обумовлено високою рентабельністю та ціною на продукцію коноплярства.

Світовий ринок технічних конопель оцінюється експертами в понад $4 млрд та має високий потенціал для розвитку. Перегляд інструментів держрегулювання (умови ліцензування, квотування тощо) зробить його інвестиційно привабливим в Україні.

У чому ж полягає проблема ринку технічних конопель?

  • Ринок контролюється одночасно Міністерством внутрішніх справ, Держлікслужбою та Міністерством охорони здоров’я України, а мав би, як і будь-яка сільськогосподарська культура, бути в підпорядкуванні Мінагрополітики.
  • На сьогодні в Україні законодавчо дозволено вирощувати технічні коноплі зі вмістом психоактивного компоненту ТГК до 0,08%, хоч в Європі, США, Канаді та Китаї такий показник становить 0,3%.
  • МВС видає дозвіл на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до яких безпідставно зараховані й технічні коноплі, та контролює площі посівів.
  • Держлікслужба видає ліцензію на провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до якого, знову ж таки, належать технічні коноплі.
  • Держлікслужбою встановлюються щорічні квоти на культивування рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини, що поширюються на технічні коноплі.

Як має бути?

Технічні коноплі не є наркотиками.

Це  звичайна сільськогосподарська культура, щодо культивування та переробки якої не можуть застосовуватися жорсткі інструменти регулювання.

BRDO з 2020 року працює над дослідженням ринку технічних конопель в Україні, результатом якого стала Зелена книга «Ринок технічних конопель» та робота над дерегуляційними законодавчими ініціативами.

Ми й надалі розробляємо нормативні зміни, покликані мінімізувати тиск на цей ринок.

Зберігати традиційне українське виробництво, застосовуючи інноваційні підходи, сьогодні як ніколи актуально. Закликаємо відновлювати вітчизняну економіку разом, зокрема – за рахунок розвитку підприємництва на селі  та виготовлення продукції з високою доданою вартістю, зокрема з технічних конопель.