Новини
09.11.2022

Технічні коноплі не є наркотиками: що BRDO пропонує змінити для дерегуляції ринку технічних конопель в Україні?

З технічних конопель виготовляється папір для грошових банкнот, найміцніші канати та порох. Ринок цих унікальних рослин перспективний не лише для аграріїв, а й для української промисловості загалом, особливо – в умовах війни.

На сьогодні виробництво конопель в Україні нагально потребує дерегуляції та оновлення нормативно-правового поля. Держава має створити прості умови для розвитку підприємництва в цій сфері.

У чому полягає проблема ринку технічних конопель?

На сьогодні в Україні законодавчо дозволено вирощувати технічні коноплі зі вмістом психоактивного компоненту ТГК до 0,08%. Для порівняння, у Європі, США, Канаді та Китаї дозволений рівень ТГК у промислових коноплях становить 0,3%.

Через занадто низький дозволений вміст ТГК українські агровиробники не можуть повноцінно конкурувати на міжнародному ринку, оскільки не мають права використовувати більшість сортів технічних конопель, зареєстрованих у світі.

Крім рівня ТГК, маємо ще низку регуляторних навантажень на бізнес, що лякають потенційних виробників:

  • ринок контролюється одночасно Міністерством внутрішніх справ, Держлікслужбою та Міністерством охорони здоров’я України.
  • МВС видає дозвіл на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до яких безпідставно входять і технічні коноплі.
  • Держлікслужба видає ліцензію на провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до якого, знову ж таки, входять технічні коноплі.
  • Держлікслужбою встановлюються щорічні квоти на культивування рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини, що розповсюджуються на технічні коноплі.

Що кажуть виробники технічних конопель?

Незважаючи на зарегульованість ринку, підприємці в Україні залишаються зацікавлені в розвитку культивування та переробки технічних конопель навіть за таких умов. Так, сьогодні на Рівненщині планують створити індустріальний екопарк з вирощування цих культур.

Що пропонує змінити BRDO?

BRDO з 2020 року працює над дослідженням ринку технічних конопель в Україні, результатом якого стала Зелена книга «Ринок технічних конопель» та робота над дерегуляційними законодавчими ініціативами.

Наразі ми продовжуємо свою роботу над розробкою законодавчих змін, спрямованих на спрощення нормативного тиску на цей ринок.

Наша головна ідея: технічні коноплі не є наркотиками.

Це звичайна сільськогосподарська культура, щодо культивування та переробки якої не можуть застосовуватись жорсткі інструменти регулювання.

Зберігати традиційне українське виробництво, застосовуючи інноваційні підходи, сьогодні як ніколи актуально. Закликаємо відновлювати українську економіку разом, зокрема – за рахунок розвитку підприємництва на селі та виготовлення продукції з високою доданою вартістю, зокрема і з технічних конопель.