Новини
01.11.2022

Цифрові інструменти для відновлення України: як забезпечити прозоре і розумне управління відбудовою?

Обсяги відбудови України – безпрецедентні, проте важливо засвоїти уроки відбудови інших країн, зокрема, у питаннях швидкості реалізації проєктів, горизонту планування, запобігання корупції та активного залучення громадськості та місцевої влади. 

Виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Дорогань узяв участь у  конференції «Цифрові інструменти для відновлення України», де представники громадськості, влади, бізнесу та міжнародних організацій обговорили формування єдиного бачення відбудови та підходи до її цифровізації.

Всі учасники відбудови — як в Україні, так і за кордоном — мають об’єднати зусилля задля реалізації масштабних змін на основі взаємної довіри, прозорості та підзвітності. Саме тому важливим є використання електронних інструментів та систем, розкриття та використання відкритих даних. Ці принципи закладені в Електронну систему управління відбудовою, концепцію якої розробив Офіс ефективного регулювання BRDO у співпраці з коаліцією RISE Україна. 

Система буде побудована за принципом «парасольки», об’єднуватиме як електронні платформи міністерств, які вже успішно функціонують (наприклад, eRoad), та інтегруватиметься з іншими системами та модулями, що вже розроблені (Prozorro, новостворений Реєстр зруйнованого та пошкодженого майна тощо), або розробка яких планується або здійснюється у співпраці з органами влади (наприклад, ГІС регіонального розвитку). 

«Відбудова — це складний процес, у який будуть задіяні десятки тисяч проєктів. Як ними всіма управляти? Для цього ми розробили концепцію Єдиної електронної системи управління відбудовою ЕСУВ, щоб дотримуватися необхідних критеріїв прозорості, ефективності, підзвітності й антикорупційності», — розказав про концепцію Електронної системи управління відбудовою, розробленою Офісом ефективного регулювання BRDO у співпраці з коаліцією RISE Україна, Олексій Дорогань, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO, співзасновник коаліції RISE Україна.

Система працюватиме за трьома основними принципами, зазначив він. Перший принцип — екосистемності, адже ЕСУВ поєднає багато цифрових документів, частина з яких вже успішно працюють. Другий — open by design, або всі бачать все, для громадського контролю процесу відбудови. Третій — трансакційність, тобто ЕСУВ буде не системою звітування, а системою, де відбудова повинна відбуватися. Ми створимо центральний «банк» проєктів, де всі проєкти матимуть зрозумілі етапи і єдиний стандарт опису для міжнародних донорів.

«Таким чином, у системі у кожного українця і в кожної організації буде своя роль у процесі відбудови і кожен з нас зможе впливати на нього» — зазначив він.

Віктор Нестуля, Оpen Contracting Partnership, RISE Україна, зазначив, що якість та кількість проєктів відбудови є величезним викликом. Не у всіх замовників відбудови наразі є спроможність забезпечити якісне супроводження проєктів, особливо в тих регіонах України, що найбільше постраждали від військової агресії. Транзакційна система управління відбудовою допоможе цю спроможність підсилити, адже буде супроводжувати користувача та підказувати йому, що саме він має зробити на кожному конкретному етапі життєвого циклу проєкту. 

Віктор Нестуля нагадав, що Коаліція RISE Ukraine вже працює над розробкою і впровадженням Електронної системи управління відбудовою. «Ми вже розробляємо спільні рішення з міністерствами і Офісом Президента. Сподіваємося, що разом ми прийдемо до консолідованого бачення», — зазначив він.

Представники міжнародних партнерів запевнили в готовності підтримати амбітний план відновлення і модернізації України і наголосили на важливості чіткої координації міжнародної допомоги з боку України, а також побудови довіри між усіма учасниками процесу. Позаяк використання цифрових інструментів та відкритих даних, залучення громадянського суспільства є критично важливим для успіху відбудови.

Під час заходу було презентоване дослідження KSE щодо підходів до відбудови України, підготовлене за сприяння GIZ. Дослідження охоплює 144 світові випадки відновлення після катастроф за останні 10 років. Цей досвід містить чимало уроків, важливих для відновлення України. Зокрема, як зазначила очільниця KSE Institute Наталія Шаповал, можна виділити три ключові причини невдалих спроб відбудови. Перша — це провал в експорті експертизи, друга — короткий горизонт планування, а третя — незахищеність від військових та кримінальних ризиків.

Окремим вагомим викликом світових відбудов є корупція. «Вона виникає не тільки на топ-рівнях, чи в низах, а й серед великої кількості організацій, які імплементують ці проєкти», — зазначила Наталія Шаповал. За її словами, інфраструктура відновлення має містити всі кращі інструменти запобігання корупції на всіх рівнях. Антикорупційні реформи — досі актуальне питання для України, тому в Україні мають бути спеціалісти в уряді на добре платних посадах.

У заході також взяли участь:

Максим Федосеєнко, керівник стратегічних проєктів KSE;

Максим Нефьодов, співкерівник проєкту KSE Institute «Росія заплатить» (Damaged.in.ua)

Христина Зелінська, проєктний менеджер Міністерства розвитку громад та територій України;

Олександра Азархіна, заступниця Міністра інфраструктури України;

Надія Бігун, заступниця Міністра економіки України;

Фарід Сафаров, заступник Міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;

Седіг Елемін інформаційний керівник UNDP;

Джулда Кіліте, керівник групи Європейської комісії з підтримки економічних та податкових реформ в Україні;

Віл’ям Тернер, заступник керівника групи з питань політики та економіки Посольства Великобританії в Україні;

Джей Мішель Тотт, керівник групи з питань антикорупції Агентства США з міжнародного розвитку в Україні;

Тимофій Милованов, президент KSE Group.

Конференція  «Цифрові інструменти для відновлення України» була організована Київською школою економіки (Kyiv School of Economics, KSE), коаліцією RISE Україна та державною системою електронних аукціонів Prozorro.Продажі. Партнери заходу: BHP Foundation, Transparency International Ukraine, GIZ, Офіс ефективного регулювання BRDO, UKAID, Open Contracting Partnership, Проект ЄС «Прямуємо разом», Проект Damaged.in.ua, Abt Associates.

Запис трансляції конференції українською: https://fb.watch/guqHD5gWAB/

Запис трансляції конференції англійською: https://youtu.be/_AFAeswHnlc