Новини
20.10.2023

Цифровізація рибного господарства: запущено еРиба

Важливий крок для українського рибного господарства: запрацювала еРиба, Єдина державна електронна система управління галуззю. Постанова КМУ №  1076, завдяки якій це стало можливо, була розроблена за участі команди BRDO, а також представників наукових кіл та ГО.

Що зміниться?

Відтепер суб’єкти господарювання, які планують рибалити у промислових масштабах або здійснювати дослідний вилов, можуть декларувати право на це онлайн. Документ формується, підписується та подається в автоматичному режимі до еРиби. Незабаром сервіс стане доступний і на порталі Дія.

Запроваджений постановою експериментальний проєкт з цифровізації триватиме 2 роки. Подати декларацію суб’єкти господарювання мають до 1 листопада ➡️ https://efish.gov.ua/ 

Чому це важливо?

Декларування права на промислове рибальство – тільки перший інструмент електронної системи. Вже незабаром в еРибі стануть доступні:

🔹 декларування права на дослідний вилов;

🔹 послуга з отримання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) для здійснення промислового рибальства, дослідного вилову.

Електронна система еРиба сприятиме розвитку рибного господарства та аквакультури України. За підрахунками експертів, ринок тіньової продукції в цій сфері наразі складає 850 млн грн щорічно – масштабна цифровізація дозволить цього позбутися. 

Нагадаємо, що міжнародний попит на продукцію аквакультури тільки зростатиме: обсяг світового ринку, який в 2022 році становив 75,6 мільйонів тонн, до 2028 року, за прогнозами експертів, досягне 100,3 мільйона тонн. Українські підприємці галузі рибного господарства мають потенціал стати його успішними гравцями.

Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства та онлайн-послугу розробили Міністерство аграрної політики та продовольства України та Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK Аid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» та Офісу ефективного регулювання BRDO.