Новини
02.08.2023

У ВРУ зареєстровані законопроєкти, що забезпечать розвиток аквакультури і риболовства в Україні

На сьогодні значна частина вилову українських водних біоресурсів та виготовленої з них продукції знаходяться в тіні. Офіс ефективного регулювання BRDO спільно з Мінагрополітики та Держрибагентством активно працюють над впровадженням в Україні прозорого механізму, який забезпечить їхню простежуваність і перешкоджатиме незаконному та нерегульованому рибальству. Це необхідно для розвитку рибного господарства та аквакультури нашої країни.

Верховна Рада зробила важливий крок в цьому напрямку: зареєстровано євроінтеграційний законопроєкт №9545 та взаємоповʼязаний із ним №9546, до розробки яких долучилась команда BRDO.

Які нововведення передбачають ЗП?

  • визначення основних правових, економічних та організаційних засад забезпечення простежуваності продуктів рибальства та аквакультури;
  • впровадження в національне законодавство сертифікатів: походження водних біоресурсів (Certificate of Origin), вилову водних біоресурсів (Catch Certificate), реекспорту водних біоресурсів (Re-export Certificate);
  • запровадження свідоцтв про переробку простежуваних водних біоресурсів та/або продукції з них, які є обов’язковими для митного оформлення простежуваних водних біоресурсів та/або продукції з них під час експортно-імпортних операцій та реекспорту;
  • доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення статтею щодо встановлення відповідальності у сфері простежуваності водних біоресурсів та/або продукції з них (ЗП №9546).

Чому це важливо?

Україна володіє значним потенціалом розвитку не тільки рибного господарства, а й аквакультури, який на сьогодні недооцінений та повною мірою нереалізований.

ЗП №9545 та №9546 змінять цю ситуацію:

  1. забезпечать простежуваність операцій з об’єктами аквакультури
  2. врегулюють порядок формування, маркування та продажу відповідних партій продукції аквакультури.

Це дасть поштовх для подальшого розвитку аквакультури в Україні, створення продукції з доданою вартістю та залучення нових гравців на ринок, а відповідно, і зростання економіки.

Пропонується запровадити електронну систему простежуваності походження продуктів рибальства та аквакультури. Вона дозволить отримувати інформацію про історію, джерело походження та придатність до споживання водних біоресурсів та продукції з них.

Це нововведення забезпечить:

  • зростання економіки України шляхом залучення нових гравців у риболовну галузь та аквакультуру;
  • рівний доступ до спільного обмеженого ресурсу для підприємців;
  • спрощення умов ведення бізнесу в рибній галузі та сфері аквакультури;
  • мінімізацію корупційних ризиків;
  • гармонізацію законодавства України із законодавством ЄС.