Новини
16.12.2021

Ухвалено закон про нацкомісію у сферах електронної комунікації, радіочастотного спектра і поштового зв’язку

Маємо чудові новини! Сьогодні Верховна Рада ухвалила закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (№ 6055).

Цей документ спрямований на забезпечення незалежності та адміністративної спроможності галузевого регулятора. Він визначає правовий статус національної комісії та встановлює особливості організації його діяльності як регулятора, його функції та повноваження, порядок підготовки регуляторних актів, а також особливості здійснення контролю на відповідних ринках.

Ухвалення цього закону є важливою умовою впровадження реформ, передбачених Законом України «Про електронні комунікації», виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію у даній сфері та інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.

У законі враховані ключові зауваження BRDO, про які ми писали раніше, – зокрема, Закон приведений у відповідність до Конституції України і до вимог норм Європейського кодексу електронних комунікацій щодо забезпечення незалежності регулятора у процесі призначення і звільнення його членів.

У свою чергу, чинний склад НКРЗІ залишається працювати до завершення шестирічного строку.

Ми щиро вдячні за підтримку євроінтеграційного підходу до незалежності галузевого регулятора, зокрема, народній депутатці Кірі Рудик, а також голові Комітету цифрової трансформації Михайлові Крячку та народним обранцям.